2023. június 3. Szombat, Klotild.
 
Genertel: várhatóan kevesebb autós vált biztosítót – nõhetnek a kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítási díjakForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-10-24 15:01:24
Az idei év végi kötelezõ gépjármû felelõsségbiztosítási (kgfb) kampányban 200-250 ezer biztosítót váltó autósra és növekvõ díjakra számít az elsõ magyar online biztosító, a Genertel – mondta Csikós Dániel, a biztosító vezérigazgatója az MTI-nek.

A kgfb-törvény 2010. január 1-jétõl eltörölte azt, hogy minden jármûre egységesen az év elsõ napjától az utolsóig kössenek kötelezõ biztosítást az autósok. A 2010 elõtt vásárolt jármûveknél maradt a január elsejei kgfb-évforduló, viszont a késõbb vásároltaknál mindig a vásárlás napján “fordul” a kötelezõ biztosítás, vagyis azzal a nappal lehet biztosítót váltani. Az eltelt négy évben már a forgalomban lévõ jármûvek fele sem tartozik az év végén biztosítót váltók körébe, így a megszokott novemberi kampánynak csökken a jelentõsége.

Idõközben változott a kgfb-díj meghirdetési szabálya is. Miután a biztosítók év közben bármikor módosíthatják a tarifáikat, mindössze annyi a kikötés, hogy azt 60 nappal korábban kell meghirdetniük. Ez vonatkozik az év végén forduló kötelezõ biztosításokra is, így a január elsõ napjától alkalmazandó díjakat november elsejéig ki kell hirdetni.

Az év végi kampányok jelentõségének csökkenésével a Genertel vezérigazgatója szerint a biztosítók is stratégiát váltottak, és már nem a lassan a költségeiket sem fedezõ, leszorított díjakkal, hanem a kötelezõhöz kínált kapcsolódó szolgáltatásokkal operálnak. A Genertel az elsõk között volt ezen a téren, amikor olcsó – de korlátozott kockázatot vállaló – casco biztosítást ajánlott a nála kötelezõ biztosítást kötõknek.

A most novemberben induló kampányban a társaság ismét újít, amikor az autó mellett kerékpárra is felelõsségbiztosítást kínál a társaság. Az ezer forint alatti díjért, a kgfb mellé megköthetõ kiegészítõ biztosítás a család bármely tagja által, kerékpárral másnak okozott károkért vállalja a felelõsséget.

A piac egészére várható díjnövekedést a károkra kifizetett összeg emelkedésével indokolta Csikós Dániel. Amíg 2008-ban a 32 ezer forintos éves átlagos kgfb-díjhoz alig több, mint 20 ezer forint kárkifizetés tartozott, addig idén a második negyedévben az átlagdíj nem érte el a 20 ezer forintot, míg a kárkifizetés 16 ezer forint volt. Amennyiben a kárkifizetésekhez hozzáadjuk a biztosítók költségeit is, akkor már kifejezetten veszteséges ez az üzletág, így a díjak alakulásában látszódó trendforduló ennek szükségszerû következménye.

A kárkifizetések növekedését azzal magyarázta a vezérigazgató, hogy folyamatosan növekszik a gépjármû állomány – fõleg a használt kocsik behozatalával -, miközben az üzemanyagárak csökkenésével az egyes autók is többet futnak az utakon. A legnagyobb költségnövekedést az okozza, hogy ezzel arányosan emelkedik a személyi sérüléses balesetek száma is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!