2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Devizahitelek – A Raiffeisen-csoport két pert is elveszített másodfokonForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-10-24 15:29:44
A másodfokon eljáró Fõvárosi Ítélõtábla szerdán kihirdetett jogerõs határozatában jóváhagyta a Fõvárosi Törvényszék szeptember 10-én, a Raiffeisen Bank és a Raiffeisen Lízing Zrt. ügyében hozott elsõfokú ítéleteit, amelyekben elutasította a pénzügyi intézmények magyar állam elleni, devizahitelekkel kapcsolatos kereseteit, és arra kötelezte õket, hogy fizessenek meg egyenként 635 ezer forint másodfokú perköltséget az alperesnek.

A Fõvárosi Ítélõtábla egyik pénzügyi intézmény esetében sem találta megalapozottnak az alkotmánybírósági eljárásra, illetve az Európai Bíróság elõtti elõzetes döntéshozatali eljárásra és a másodfokú tárgyalás felfüggesztésére irányuló indítványt, ezért elutasította azokat.

A bíró a Raiffeisen Bank keresetére vonatkozó határozat szóbeli indoklásában kifejtette, hogy a fellebbezés érdemben is alaptalan, az elsõfokú bíróság a döntéshez szükséges tényállást helyesen bírálta el, helyes jogi álláspontot képviselt. Annyiban alapos volt a fellebbezés, hogy az elsõfokú bíróság indoklása hiányos volt, amit az ítélõtábla pótolt, ez azonban nem olyan eljárási szabálysértés, aminek érdemi hatása lenne.

Egyetértett az ítélõtábla az elsõfokú bírósággal abban, hogy elsõként a szerzõdéses feltételek átláthatósága, egyértelmû és érthetõ megfogalmazása vizsgálandó. Ezzel kapcsolatban a bíró kifejtette, hogy az egyoldalú szerzõdésmódosításra vonatkozó kikötés akkor felel meg a törvényben foglalt elveknek, ha szerzõdéskötéskor felmérhetõ a módosítások hatása, bekövetkeztük után pedig ellenõrizhetõ annak indokoltsága, arányossága és mértéke. A bank szerzõdéses feltételei azonban a megfelelõ és szükséges korlátok nélkül biztosították az egyoldalú szerzõdésmódosítás lehetõségét, ezért helyesen minõsítette azokat az elsõfokú bíróság tisztességtelennek. Az elsõfokú bíróság megalapozottan mellõzte a további bizonyítást, a szakértõ kirendelését is a másodfokú határozat szerint.

A Raiffeisen Lízing Zrt. esetében a másodfokú határozat szóbeli indoklása szerint az elsõfokú bíróság a szerzõdéses kikötések elbírálása során ugyancsak helyesen állapította meg a tényállást és helyes jogi álláspontot elfoglalva hozta meg az elutasító döntést, ezért a Fõvárosi Ítélõtábla az elsõfokú ítéletet az indoklás kiegészítésével helybenhagyta.

A bíróság szóbeli indoklásában egyebek mellett ismertette: részben alaposnak ítéli a felperes fellebbezését, mert a pénzügyi intézmény kizárólag a devizaalapú szerzõdéseket tette a per tárgyává, keresetének nem képezték tárgyát a devizaszerzõdések, ezért azzal kapcsolatban az elsõfokú bíróság szükségtelenül fejtette ki álláspontját.

Jelen perben nem hozható a részleges érvénytelenségre vonatkozó döntés; a bíróságnak a törvény alapján kétféle döntése lehet: elutasíthatja vagy tisztességesnek, így érvényesnek ítélheti a szerzõdési feltételeket. Az ítélõtábla álláspontja szerint bármelyik elv sérelme megállapítható, a többi érvényesülése irreleváns – fejtette ki a bíró, aki utalt arra is, hogy más tanács vagy bíróság döntése nem kötötte a Fõvárosi Ítélõtáblát.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!