2022. augusztus 16. Kedd, Ábrahám.
 
Devizahitelek – Lízingszövetség: 10-20 százalék járhat vissza az autóhiteleseknekForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-10-27 10:02:59
A jegybank elszámolási képlete híján és az eltérõ lízingszerzõdések miatt nehéz pontos összegeket kalkulálni, mennyi járhat vissza az autóhiteleseknek, a Magyar Lízingszövetség szerint egyelõre azt lehet mondani, hogy reálisan a kihelyezett összeg 10-20 százalékát kaphatja vissza egy-egy lízingadós.

A Magyar Lízingszövetség adatai alapján jelenleg az elszámolásban érintett szerzõdések száma 700 ezer körül lehet. Átlagosan egy-egy szerzõdés esetében 2 millió forintot tett ki a finanszírozott összeg, vagyis az érintett devizahiteles, autós lízingállomány mintegy 1400 milliárd forintra rúghat – mondta Lévai Gábor, a Magyar Lízingszövetség fõtitkára vasárnap az MTI-nek.

Kifejtette: a sajtóban korábban megjelentek kalkulációk, az egyik ilyen például arra következtetésre jutott egy autófinanszírozási szerzõdésre vetített, hozzávetõleges számítás alapján, hogy akár 1,2 millió forintot is elérhet a visszajáró pénz. Ez a számítás azonban meglehetõsen extrém esetet feltételez – tette hozzá a fõtitkár.

Lévai Gábor szerint a 2007-es, többségében 60 hónapos futamidõvel kötött átlagos lízingszerzõdésre vetítve – a becslések alapján – a kihelyezett összeg átlagosan 11 százaléka járhat vissza, ami 220 ezer forint lehet.

Rámutatott: a visszajáró összeg nagyban függ a kamatemelések idõpontjától és azok mértékétõl. A Magyar Lízingszövetség adatai szerint a lízingcégek jellemzõen 2008 vége és 2009 közepe között emeltek kamatokat a válság hatására, azelõtt ez nem volt jellemzõ.

A lízingszövetség kalkulációiban szereplõ, 2007-ben 60 hónapra kötött, 2 millió forintos finanszírozott összegre vonatkozó szerzõdés esetében ahhoz – hogy a sajtóban korábban megjelent összeg – 1,2 millió forint járjon vissza az ügyfélnek, 2009 áprilisában nagyjából 15 százalékponttal kellett volna megemelni a kamatokat. Márpedig ez irreálisan nagymértékû emelés lett volna, amelyre a szervezet tagvállalatainál nem volt példa – mondta Lévai Gábor.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!