2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Mégsem csökkenhet a fûtésszámla?Forrás: RTL Klub
Utolsó módosítás: 2009-10-08 18:50:27
Veszélyben a távhõ áfájának csökkentése - ezt csütörtökön ismerte el a pénzügyminiszter.

A kormány eredetileg azt tervezte, hogy 2010-tõl 18-ról 5 százalékra csökkennti a távhõ áfáját, a pénzügyminiszter azonban most azt mondta: a csökkentésre elkülönített tartalékok a szükséges szint alá csökkentek. A Fidesz szerint átverés volt az ígéret.

21.160 forint - ennyi volt a tavaly októberi fûtésszámla az 50 négyzetméteres debreceni lakásban, ahol 5-en élnek. A távhõ áfájának csökkentésével körülbelül 4 ezer forintot spórolnának egy hónapban.

„Ha összeadjuk a hat hónapi fûtésszezonra a négyezer forintot, az körülbelül 24 ezer forint. És az mondjuk egy hónapi fûtésszámla megtakarítás” – mondta Kovács Ilona.

A kormány eredeti tervei szerint a távhõ áfája jövõre 13 százalékkal csökkenne: 18-ról 5 százalékra.

„Veszélybe kerül, igen” – mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter.

Bár a mérséklésre sokáig volt fedezet, a csökkentése mostanra kérdésessé vált.

„Erre akkor van lehetõség, hogyha a költségvetési törvény olyan módon kerül elfogadására, hogy megfelelõ tartalékok maradnak a távhõ áfacsökkentésre. Ez továbbra is így van, ezek a tartalékok most a szükséges szint alá csökkentek” – mondta Oszkó Péter.

A pénzügyminiszter azt mondja azért, mert éppen szerdán döntöttek arról, hogy a kórházak jelentõs plusz pénzt kapnak. Ezt a több tízmilliárdos összeget azonban a távhõ áfacsökkentésére elkülönített pénzbõl csoportosítják át.

Az MSZP frakció a pénzügyminiszter kijelentése után közleményt adott ki: azt írják, ragaszkodnak ahhoz, hogy a távhõ áfája 5 százalék legyen. A Fidesz szerint átverés volt a csökkentésrõl szóló ígéret.

„Azzal kábították az embereket, hogy csökkentik a távhõ áfáját. Az MSZP valójában végleg leleplezõdött, szó sincs semmiféle távhõ áfacsökkentésrõl, marad minden a régiben, a rendkívül magas távhõdíj, a magas számla és az átverés” – mondta László Tamás fideszes országgyûlési képviselõ.

A távhõ áfájának csökkentése két millió embert érintene. Hogy jõvõre kevsebb lesz-e a számla, legkésõbb novemberig kiderül.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!