2021. november 29. Hétfő, Taksony.
 
Mi lesz a kukorica sorsaForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-10-29 10:17:01
A víztartalma miatt tonnánként 4,5-5 ezer Ft szárítási költséggel kell számolni.

2012 fekete év volt a kukoricatermesztõk életében. Mint ismert, a tavaszi és nyári aszályos idõjárás miatt 2007 óta a legalacsonyabb termést takarították be abban az évben Magyarországon – olvasható a Magro.hu elemzésében.
Szélsõségektõl mentes

A 2013-as év viszonylag mentes volt a szélsõségektõl, míg az idei nyár az ország nagy részén rendkívül sok csapadékot hozott és részben emiatt igen jó termés várható. Ennek ellenére elégedett kukoricatermesztõ gazdával csak elvétve találkozhatunk. Most a túlkínálat okozta alacsony árak okoznak gondokat. 2012-ben a betakarítás után, az aszály miatt kialakult, erõsen keresleti piacon volt utoljára a gazdálkodók szerint jó ára a kukoricának. Akkor átlagosan 65 ezer Ft-ért adták-vették a tengeri tonnáját Magyarországon. Sokan az ár további erõsödésére számítottak, ezért a kukorica egy jó része a raktárakba került. Ez utólag rossz döntésnek bizonyult, mivel a termény lassan hétrõl hétre egyre olcsóbbá vált.
Csökkentek az árak

Az elmúlt évi betakarításra 40 ezer Ft környékére csökkentek a felvásárlási árak. Az év végétõl ugyan elkezdõdött egy lassú drágulási folyamat, amely idén május közepére 50 ezer forint fölé lökte az árakat, de azóta olyan lejtmenet kezdõdött, ami elkeserítette a gazdatársadalmat. Az idei új kukorica megjelenésekor már 35 ezer forint alá csökkent az átlagos prompt felvásárlási ár a Magro.hu-n és a tendencia azóta folytatódott. Sok kukorica termett nálunk és globálisan is. A nagy kínálat generálta árprést pedig csak rövidtávon tudta ellensúlyozni az ukrán krízis, ami pár hétig drágulást okozott. Azóta a piacok megnyugodtak és folytatódott a lassú, de folyamatos árcsökkenés. Nálunk a tavaly betakarított 6,7 millió tonna után idén mintegy 8 millió tonna kukorica várható, hektáronként átlagosan 6,5-7 tonna. Figyelembe véve az egy hektárra jutó átlagosan mintegy 200-250 ezer Ft termelési költséget, sok termelõ a rentabilitás határán mozog a pillanatnyi árak mellett. friss kukorica víztartalma a sok esõ miatt rendkívül magas, így tonnánként még 4,5-5 ezer Ft szárítási költséggel is számolnia kell.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!