2023. június 6. Kedd, Norbert.
 
Orosz embargó - November elsõ felében várhatók kifizetési adatokForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-11-01 18:43:13
A zöldség-gyümölcs támogatási keret tényleges felosztásárról jelenleg nincs hivatalos információ, a kifizetési adatok legkorábban november elsõ felében várhatók - olvasható Fazekas Sándor földmûvelésügyi miniszternek a szocialista Mesterházy Attila írásbeli kérdésére adott válaszában.

A miniszter arra a kérdésre, hogy milyen intézkedéseket tett a kormány a magyar agrárexportot ért károk enyhítésére, illetve mennyi támogatást kapott az európai kompenzációból, azt válaszolta: az Oroszország által augusztus 6-án elrendelt, bizonyos mezõgazdasági termékeket érintõ behozatali tilalom életbe lépését követõen a tárca késedelem nélkül megkezdte a lehetséges közvetlen és közvetett hatások felmérését, teljes mértékben átvizsgálták a magyar-orosz export-import áruforgalmat. Tavaly a teljes magyar agrárexport 3 százaléka irányult Oroszországba, amelynek kevesebb mint 30 százalékát érinti a bejelentett embargó. Valódi problémát elsõsorban csak olyan vállalkozások esetén okozhat, amelyek kizárólag, vagy túlnyomó részt Oroszországba exportáltak.

Közölte: a KSH 2013-as adatai szerint a 267 millió eurós orosz agrárkivitelbõl mintegy 78 millió eurónyi árut érint a tiltás. Ez az összeg nem egyenlõ az embargó következtében keletkezett kár összegével, mivel annak kiszámításához az átmenetileg nem értékesített áruk alternatív piacokon való elhelyezésére vonatkozó információkat is ismerni kellene - jegyezte meg Fazekas Sándor.

Az Országgyûlés honlapján olvasható válaszból kiderül az is: uniós szinten eddig 3 zöldség-gyümölcs ágazatot érintõ és 4 állati termékeket érintõ jogszabály született a válság közvetlen hatásainak kezelésére, amelyek korlátozottan tudták ellensúlyozni a piaci árak csökkenését.

A zöldség-gyümölcs ágazatban elfogadott elsõ bizottsági rendelet alkalmatlannak bizonyult az orosz embargó miatt kialakult piaci helyzet kezelésére mind eljárásrendjét, mind a támogatási keret nagyságát illetõen. A keretet a tagállamok - Lengyelországgal az élen - az elsõ lehetséges jelentési napon, megalapozatlan mértékben igényelték túl, ezért a bizottság felfüggesztette a rendelet végrehajtását és az igények befogadását - közölte a miniszter. Az újabb bizottsági rendelet a támogatás mértékét minden tagországnak az Oroszországba az elmúlt 3 év átlagában kiszállított - a tilalom által érintett - árumennyiségek alapján állapította meg.

Hangsúlyozta azt is, hogy Magyarország közvetlenül elhanyagolható mértékben értékesít frissárut az orosz piacon. A miniszter a megtett intézkedések közül kiemelte a Magyar Nemzeti Kereskedõház Zrt. alma és alma sûrítmény felvásárlását, a belföldi fogyasztást élénkítõ 2014. szeptember és október 11. között megvalósított alma-promóciós kampányt - ez utóbbira a kormány bruttó 45 millió forintos összeget biztosított.

Fazekas Sándor közölte: a piaci fejleményeket a tárca fokozottan figyeli, és ahol szükséges és lehetséges, ott saját eszközeivel is beavatkozik.

Az október 21-tõl a marha- és sertésbelsõségekre, lisztre és sertés-, valamint marhazsírra kiterjesztett tilalom várhatóan nem okoz piaci fennakadást Magyarországon - közölte.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!