2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Norvégia nem fogadja el a Kehi jelentésétForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-11-03 14:50:44
Norvégia pénteken kifejezte azt a szándékát, hogy tovább folytatja a magyar civil szervezetek támogatását, annak ellenére, hogy a Kormányzati Ellenõrzési Hivatalnak (Kehi) a Norvég Civil Támogatási Alap ügyében az elmúlt napokban lezárult és nyilvánosságra hozott vizsgálata számos szabálytalanságot állapított meg a pályázati pénzek elosztásában.

Vidar Helgesen norvég Európa-ügyi miniszter pénteken Oslóban a külföldi sajtó képviselõivel tartott találkozóján kijelentette: ameddig csak lehet, folytatjuk a civil szervezetek támogatását, egyúttal kárhoztatta a jelenlegi magyarországi, szerinte tekintélyelvû, mélyen aggasztó tendenciákat. Közölte, hogy országa nem sok hitelt ad a Kehi-jelentésnek. Világossá tettük, hogy az ellenõrzés az adományozó feladata - mondta, hozzátéve, hogy ez az ellenõrzés jelenleg folyamatban van. Azt gondoljuk, hogy ez kihívás az Európai Unió, az EU alapvetõ értékei és elvei felé, és az EU-nak válaszolnia kell erre - jelentette ki a Kehi-jelentésrõl szólva a norvég miniszter, akinek országa nem tagja az EU-nak. A Kehi a vizsgált 63 projektbõl 61 esetben állapított meg szabálytalanságot. Az Ökotárs Alapítvány tevékenységével és a támogatások felhasználásával kapcsolatban a Kehi szerint felmerül a hûtlen kezelés és a jogosulatlan pénzügyi tevékenység bûncselekményének gyanúja, ami miatt a hivatal ezekben az ügyekben feljelentést tesz.

A vizsgált 55 kedvezményezett közül 21 szervezet esetében egyértelmû kapcsolat volt kimutatható a kedvezményezett és valamelyik lebonyolító szervezet vezetõi, munkatársai vagy a pályázatok bírálatában részt vevõ külsõ emberek között. A jelentés szerint többször elõfordult, hogy az Ökotárs Alapítvány olyan szervezeteket részesített támogatásban, amelyek vezetõi valamelyik politikai párthoz köthetõk. A Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatta a budapesti norvég nagykövetet a vizsgálat eredményérõl, Lázár János Miniszterelnökséget vezetõ miniszter pedig Magyarországra hívta Norvégia illetékes miniszterét, hogy új megállapodás megkötésérõl tárgyaljanak, miután a vizsgálat azt bizonyítja, hogy a pénzek osztását végzõ Ökotárs és más alapítványok visszaéltek a norvég kormány bizalmával.

A norvég kormány a magyarországi nagykövetség honlapján azt közölte, hogy nem fogadja el a Kehi vizsgálatát, és független vizsgálatot követel. A közlemény szerint, miután Magyarország egyoldalúan megszegte a megállapodásokat, Norvégia májusban úgy döntött, hogy felfüggeszti a pénzek kifizetését, kivéve azoknak a programoknak a finanszírozását, amelyeket közvetlenül a brüsszeli székhelyû Finanszírozási Mechanizmus Iroda felügyel, vagyis a Norvég Civil Támogatási Alapét és az Alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz nevû programét. A norvég kormány véleménye szerint a Kehi-vizsgálat önmagában is megszegi a megállapodásokat, mert nincs szó magyar költségvetési pénzekrõl, és az adományozók nem fogadnak el semmilyen tárgyalást ennek a jelentésnek alapján, hanem értékelésüket a civil alap és egy független vizsgálat eredményeire alapozva fogják megtenni.

A dokumentum szerint a magyar kormány intézkedései az Ökotárs Alapítvány ellen a civil társadalom függetlensége iránti tisztelet aggasztó hiányát tanúsítják. A norvég fél véleménye szerint a magyar kormány kihívást intézett az európai együttmûködés alapját jelentõ alapvetõ demokratikus értékek felé. A norvég kormány szerint Magyarországnak ugyanúgy be kell tartania a megállapodásokat, mint a többi, támogatásban részesülõ 15 országnak. A kifizetések felfüggesztését ezért csak akkor fogják feloldani, ha megoldódik az alapok kezelésének kérdése, és a civil alap kezelõje a megállapodásokban rögzített szabályok szerint mûködhet. Mihelyt a magyar kormány kifejezi készségét a nyitott kérdések megoldására, beleértve a civil alap kielégítõ rendezését, Norvégia hajlandó felújítani a tárgyalásokat a megállapodások keretein belüli megoldás megtalálása érdekében - fejezõdik meg a norvég kormány nyilatkozata.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!