2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Közlemény – NAV: Járulékot kell fizetnie a végzõs diáknakForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-11-03 15:05:54
A nappali tagozaton tanuló nagykorú magyar állampolgár a tanulói, hallgatói jogviszony kezdetétõl diákigazolványa lejárta után még 45 napig jogosult egészségügyi szolgáltatásra.

A diákigazolvány a tanulói jogviszony megszûnése után október 31-ig, hallgatók esetében attól függõen, hogy az elsõ vagy a második félévben végeznek, március 31-ig vagy október 31-ig érvényes.

Ha a tanulmányait befejezõ diák a diákigazolvány lejárta után 45 napon belül nem tud elhelyezkedni, nem tanul tovább és egészségügyi szolgáltatásra egyéb jogcímen sem jogosult, akkor egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie, függetlenül attól, hogy az orvosi ellátást igénybe veszi-e vagy sem.

Az elsõ félévben végzett diákoknak tehát május 16-tól, a második félévben végzetteknek pedig december 16-tól kell egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetniük, és ezt a NAV-nál is be kell jelenteniük.

Az egészségügyi szolgáltatási járulék összege idén 6810 forint havonta. Ha nem kell egész hónapot fizetni, akkor a számítás alapja napi 227 forint. Az elsõ járulékot a bejelentés utáni hónap 12-éig kell befizetni. Minden hónapra a következõ hónap 12-éig kell befizetni a kötelezõ járulékot. A fizetendõ összeg 2015. január 1-jétõl változhat!

Ha a volt diák rendszeres jövedelem hiányában az egészségügyi szolgáltatási járulékot nem tudja fizetni, lehetõség van arra, hogy helyette más (például valamelyik családtagja) fizessen, de ezt ugyancsak be kell jelenteni.

A járulékfizetési kötelezettség bejelentésére a 14T1011-es adatlap szolgál, amely a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bármely ügyfélszolgálatán beszerezhetõ vagy letölthetõ a www.nav.gov.hu oldalról. A nyomtatványt postán vagy személyesen, illetve Ügyfélkapun is el lehet juttatni a NAV-hoz.

- Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-magyarországi Regionális Adó Fõigazgatósága

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!