2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Devizahitelek – Az MNB elkészítette a jó adósokkal való elszámoláshoz szükséges módszertantForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-11-05 11:07:48
Az MNB elkészítette a devizahiteles ügyfelekkel történõ elszámolás módszertanát, ennek alapján az ügyfelek túlfizetéseit tõke-elõtörlesztésként kell elszámolniuk a pénzügyi intézményeknek. A rendeletet kedden fogadta el az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa.

A jegybank közleménye szerint az alapmódszertant szabályozó rendelet kizárólag a problémamentes szerzõdések elszámolására terjed ki, amelyek esetében a fogyasztó egyszer sem esett késedelembe, illetve nem részesült semmilyen kedvezményben. A rendelet november elején lép hatályba.

A hónap második felében még további három rendeletet alkot az MNB. Az egyik a kedvezményekkel, illetve késedelemmel érintett szerzõdésekre vonatkozó elszámolási módszertant szabályozza, egy másik pedig a végelszámolás vagy felszámolás alatt álló pénzügyi intézmények elszámolási módszertanát, valamint az elszámolási fordulónapokat és a pénzügyi teljesítés határidejét fogja szabályozni. MNB rendelet szabályozza majd a fogyasztók tájékoztatását rögzítõ elõírásokat is.

Az alapmódszertant szabályozó MNB rendelet kialakítása során a jegybank egyeztetett az Európai Központi Bankkal, valamint a Magyar Bankszövetséggel és a tagjai által delegált banki szakértõkkel is.

A pénzügyi intézmények a kedden elfogadott rendelet szerint három módszertan közül választhatnak a fogyasztókkal való elszámolás során, egy intézmény azonban csak egy kiválasztott módszertant alkalmazhat a rendelet hatálya alá tartozó fogyasztói kölcsönszerzõdésekre. Mindhárom módszertan alapját a fogyasztói túlfizetés tõke-elõtörlesztésként való elszámolása adja és teljesen azonos eredményre vezet. Az MNB a választási lehetõség megteremtésével lehetõvé kívánja tenni, hogy a pénzügyi intézmények belsõ elszámolási rendszereik sajátosságait figyelembe véve a lehetõ leggyorsabb, leghatékonyabb módon végezhessék el az elszámolásokat.

A kedvezményekkel, illetve késedelemmel érintett szerzõdésekre vonatkozó elszámolási módszertant szabályozó jogszabály már csak egyféle módszertant fog tartalmazni és az elsõ rendelet módszertanát egészíti ki.

A fogyasztók tájékoztatását rögzítõ rendelet elfogadásáról az MNB tájékoztatni fogja a közvéleményt, ezzel egyidejûleg részletes ismertetést ad a fogyasztók teendõirõl és a határidõkrõl. Mivel a pénzügyi intézmények is csak ezt követõen tudnak bõvebb tájékoztatást adni, a fogyasztóknak az elszámolással összefüggésben a negyedik MNB rendelet megjelenéséig nincs teendõjük. A három rendelet kialakítása során az MNB szintén folyamatosan egyeztet a piaci szereplõk képviselõivel – írja közleményében a jegybank.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!