2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Hagyjuk a gyereket gyerek üzemmódban! Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-11-05 13:31:47
  Interjú Vida Ágnes babapszichológussal, gyermeklélektani szakértõvel.

A bölcsõde mellett szól, hogy a társaságot igénylõ gyermeket sok jó élmény éri, tapasztalatai, érzelmei vannak a többiekkel való együttlétben, a szabad játékban, a mesehallgatásban való biztonságérzete jó alap lehet a késõbbi érzelmi intelligencia fejlõdésére – ami sokak szerint az életben való boldogulásra kiható tényezõ.

Hogy vigyük, vagy ne vigyük, ideális esetben a gyermek érettsége, igénye szabja meg, döntésünkbe a munkahely tûrõképessége, a családtagok segítsége, a bölcsõdei csoportlétszám, a dadusok személyisége is beleszámít. Vida Ágnes babapszichológus, gyermeklélektani szakértõ mindemellett a beszoktatás fontosságára, kellõ idejére, a megtorpanás nehézségére, az intõ jelek kezelésére és a harmonikus leválásra hívta fel a figyelmet. Az óvodaválasztásban szülõként szakértõnk már gyermeke 2 éves korában tájékozódni indult, ugyanis a sorbaállás, a várólista nem túl szerencsés, ha felülírja a gyermeknek legjobb hely megtalálását.

Nyilvánvalóan több szempont kell érvényesüljön az óvodaválasztásban, mint hogy hova tudjuk beíratni a gyereket. Mérlegelni kell, hogy a munkahelyhez közeli ovival gyorsan át tudunk menni, ha lázas, vagy valami baja van, azonban a messzebb esõ óvodáktól sem kell félni, a gyermek hihetetlen rugalmassággal alkalmazkodik egy hosszabb oviba viteli idõhöz is.
A legfontosabb kérdés itt már az kell legyen, mit szeret a kicsi, mi érdekli a legjobban?

Ezzel kapcsolatban Vekerdy Tamás egy interjúban arra hívta fel a figyelmet, hogy elterjedt trend, hogy a topmenedzsereket már az óvodában kezdik kiképezni. Õ a szorongó szülõk félelmének nevezte, ha a gyereket versenyedzõként trenírozzák humán és reál területen is zseniként való viselkedésre. Ez nem valami biztató. Ráadásul tény, hogy nem õk lesznek topmenedzserek, hanem akiket hagynak élni, kisgyermekként is.

Ennek a legnagyobb mûhelytitka a szabad játék, és hogy hagynak idõt arra, hogy a gyermekek az õket ért élményeket feldolgozzák. Valóban zûrös, ha a gyermek minden percét beosztjuk, nemcsak azért, mert kimerül, túl sok információt kap és ez szorongást, ami további gondot okozhat, hanem, mert ez esetben otthon tökéletes unalomba süllyed, ha nem kötjük le. Elismerem, hogy nagy a kísértés, hogy mindent ebben a korban tanítsunk meg a kicsinek, de csak egyet-egyet válasszunk azon területekbõl, amiben a gyermek jól érzi magát. A többi terület is felfedezésre vár, de ráér majd az iskolában. Nem muszáj még elkezdeni sportolni, de a szabad játék alkalmat ad a gyermeknek arra, hogy a saját idejét megszervezze, önálló ötletei legyenek, és meg is tudja õket valósítani. Nem errõl ismerszik meg a topmenedzser is?

Ez úgy hangzik, a szülõ elvárásainkat is át kell fésüljük ahhoz, hogy a gyerekéhez igazodjunk.
Nyilván vannak speciális igények, ha a gyermek laktózérzékeny, vagy autisztikus tünetei vannak, vagy glutén allergiája igényel külön odafigyelést. Az a tapasztalatom, az óvodák ehhez már rugalmasan alkalmazkodni tudnak, csak szólni kell. Minden helyzetre igaz ez, ha valamivel nem értünk egyet a bölcsiben, óvodában, csak így van esélye, hogy igényeinket, sajátos nevelési elveinket az óvoda is figyelembe veszi. Vannak dolgok, amit csak a szülõi szem lát, és ebben sose bizonytalanodjunk el.

Mikor kezdjünk gyanakodni, ha nem egészen azt kapjuk, amit a nyílt napon mutatnak, úgymond csalódunk az óvodában, vagy a gyermek produkál olyan tüneteket, melyek az óvodaváltás kérdését is felvetik?
Az elsõ két-három hétben még teljesen normális, ha a gyermek sír, nem hajlandó enni, vagy az oviban wc-re menni. Vannak egészen súlyosnak tûnõ szorongásos tünetek, de meg kell értsük, hogy ezek a gyermeknél bizalmi kérdések. Még nem bízik annyira az oviban, hogy ott egyen, vagy otthagyjon valamit, ami neki fontos. Ha ez nem enyhül, akkor lehet beszélni az óvónénivel, hogy figyeljen oda, sõt egy másik óvónéni mellett is megoldódhatnak a beszokás rendellenes tünetei. A családban való szorongás is állhat a háttérben, a középsõ testvérek esetén gyakrabban, a lányok megfelelési hajlamából fakadóan, melyekrõl nevelési tanácsadóval lehet konzultálni. Ha nincs más megoldás, természetesen váltani kell.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!