2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Devizahitelek – Másodfokon is veszített a Merkantil bankForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-11-06 13:29:25
Elutasította a Fõvárosi Ítélõtábla másodfokon, jogerõsen a Merkantil Váltó és Vagyonbefektetõ Bank állammal szembeni keresetét szerdai tárgyalásán, a bank az egyoldalú szerzõdésmódosítási feltételei tisztességtelenségének törvényi vélelmét kívánta megdönteni.

A másodfokon eljárt ítélõtábla érdemben osztotta az elsõfokon eljárt Fõvárosi Törvényszék véleményét: a hitelintézet nem tudta megdönteni azt a törvényi vélelmet, amely minden egyoldalú szerzõdésmódosítási lehetõségét tisztességtelennek minõsíti.

Az ítélõtábla elutasította a felperes hitelintézet kérelmét, hogy forduljon az Alkotmánybírósághoz, mivel megítélése szerint erre nincs lehetõsége. Elõzetes döntéshozatalt pedig azért nem kért az Európai Bíróságtól, mivel nem merült fel olyan probléma, amely közösségi jogszabály értelmezését igényelte volna.

A bíróság ítélete indoklásában kifejtette, hogy a polgári jog szabályai szerint a kölcsönös érdekeket kiegyenlítõ alku folyamán alakul ki egy szerzõdés tartalma. Érvényesülnie kell azonban a jóhiszemûség és tisztességesség elvének, továbbá ha a szerzõdés jogszabályba, illetve a jó erkölcsbe ütközik, akkor semmis.

Amennyiben jogszabályi rendelkezés válik a szerzõdés tartalmává, az is csak akkor lesz tisztességes, ha egyértelmû elõírásokat tartalmaz. A keret jellegû jogszabályi feltétel nem ilyen.

A per alapját adó törvény hét elvet sorol fel, amelyek mindegyikének meg kell felelnie a szerzõdéses kikötéseknek, mert ha csak egybe is beleütköznek, akkor tisztességtelennek minõsül a szerzõdés. A törvény eleve tisztességtelennek minõsíti a hitelintézetek egyoldalú szerzõdésmódosítási feltételeit, amely vélelmet az állam ellen indított perben dönthetik meg.

A szerdai ilyen perben a bíróság csak az elsõ feltételt, az átláthatóságot vizsgálta, ugyanis már ennek sem feleltek meg a Merkantil Váltó és Vagyonbefektetõ Bank egyoldalú szerzõdésmódosítási feltételei. Ezek után a többi feltételt már felesleges volt vizsgálni.

Az átláthatóság követelményének alapvetõ feltétele az, hogy a fogyasztó elõre lássa: milyen gazdasági változások, miképpen hatnak az õ törlesztési terhére. Miután a fogyasztó tárgyalási pozíciója és információi hátrányosabbak a bankéhoz képest, nem irreális elvárás az, hogy a várható kockázatokat a bank mérje fel. Ezt követõen pedig érthetõen tárja azokat a fogyasztó elé, aki így eldöntheti: vállalja-e azokat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!