2024. május 4. Szombat, Mónika, Flórián.
 
Megvan az új neve a népszerû fizetési módnakForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-11-06 13:45:54
Két fiatal 100 ezer forinttal lett gazdagabb kedden. Rozsnyai Sándor, az „érintõkártya” megnevezéssel, míg Horváth Edina az „érintés”, mint fizetési mód meghatározással nyert ezernél is több induló közül a Magyar Bankszövetség pályázatán.

Kovács Levente fõtitkár szerint három év múlva minden bankkártya, a két éve megjelent Pay Pass vagy Contactless technológiával mûködnek majd, de ezek a szavak nem magyar kifejezések.

Idáig mindig az angol megnevezést használtuk, a könnyû megjegyezhetõség érdekében olyan szópárt kellett alkotni, amelyet mindenki meg tud jegyezni, illeszkedik a folyamatra és a magyar nyelvvel is harmóniában áll - magyarázta a Kossuth Rádió 180 perc címû mûsorában Kovács Levente.

A zsûriben a Magyar Tudományos Akadémia nyelvészei is részt vállaltak. Számukra a legnehezebb feladat az volt, hogy a háromezer beérkezett javaslat közül kiválasszák a két nyertest, tehát az eszköz nevét: az érintõ kártyát és a fizetési módot, az érintést.

Az érintés, az érintõ szóban találtuk meg azt a legfontosabb mozzanatot, jelentés-összetevõt, amely a fizetési módot jellemzi, mert valamilyen módon oda kell tartani a kártyát az eszközhöz - mutatott rá Heltai Nagy Erzsébet fõmunkatárs.

Az érintéses fizetés a hiedelmekkel ellentétben az egyik legbiztonságosabbnak számít Magyarországon - mondta Bartha Lajos, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója, aki részt vett a zsûri munkájában is.

Folyamatosan mérjük, hogy a visszaélések hogyan történnek a különbözõ fizetési módokkal. Jóval nagyobb a papíralapú fizetéseknél, átutalásoknál a visszaélések aránya, mint az elektronikus eszközöknél; a bankkártyáknál kimondottan alacsony. Az érintõkártyáknál, amelyekkel alacsony összegû tranzakciókat végzünk, a kockázat még kisebb. Az innováció a biztonság terén is folyamatosan zajlik, a biztonsági rések bezárása gyorsan megtörténik - emelte ki Bartha Lajos.

A statisztikák szerint minden harmadik kártyával lehet már érintéssel fizetni Magyarországon, és a bankkártyás fizetések közül minden tízedik már érintéssel történi.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!