2024. május 6. Hétfő, Ivett, Frida.
 
MNB: felügyeleti biztosok a Széchenyi BanknálForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-11-06 13:53:40
Felügyeleti biztosokat rendelt ki a Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt.-hez, és korlátozásokat léptetett életbe a hitelintézetnél a Magyar Nemzeti Bank, az ideiglenes intézkedések keddtõl a hitelintézet jegybanki vizsgálatának lezárultáig maradnak érvényben.

A Nemzetgazdasági Minisztérium az intézkedésre reagálva hangsúlyozta: a pénzintézetben kisebbségi részesedéssel rendelkezõ magyar állam minden lehetõséget kihasznált eddig is és a jövõben is ezt fogja tenni annak érdekében, hogy a banküzemi mûködés helyreálljon.

Az MNB közleménye szerint a jegybank ideiglenes intézkedését a hitelintézet tõkehelyzete, a jogszerû mûködés szavatolásának szükségessége, és az intézmény mûködése kapcsán az érdekeltek - elsõsorban a betétesek, illetve a hitelezõk, tulajdonosok - halaszthatatlan védelme indokolta. A felügyeleti biztosok kedden átvették a hitelintézet irányítását annak igazgatóságától, és gondoskodnak a megfelelõ mûködésrõl.

A jegybank ügyfelenként 5 millió forintban korlátozta a hitelintézet által az ideiglenes intézkedés idõtartalma alatt kifizethetõ betétek és más visszafizetendõ források maximális összegét. Ezen összeghatáron belül - ha igénylik - nemcsak a lakossági, hanem az egyéb ügyfelek is hozzájuthatnak követeléseikhez.

A hitelintézet fiókja, internetbankja, kártyaszolgáltatása - a biztosok érkezését követõ átadás-átvétel idõszakában esetlegesen elõforduló rövid szolgáltatási szünetet kivéve - a megszokott módon elérhetõ. A korlátozások a befektetési szolgáltatások kapcsán érintett ügyfeleket egyáltalán nem érintik.

Az MNB ugyanakkor megtiltotta a banknak hitel és pénzkölcsön nyújtását, kezesség és bankgarancia vállalását, illetve egyéb bankári kötelezettségek végzését.

Az MNB átfogó vizsgálatot folytat a hitelintézetnél. Az állami tulajdonú Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nkft. által delegált felügyeleti biztosok kirendelése, illetve az egyéb korlátozó intézkedések a vizsgálatot lezáró határozat meghozataláig, de legfeljebb egy évre, a betétek és más források visszafizetésének korlátozása maximum 90 napig marad érvényben.

A Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt. sem mérete - mérlegfõösszeg szerint a hitelintézeti szektor 0,14 százaléka -, sem tevékenysége alapján nem jelent kockázatot a magyar pénzügyi rendszerre - közölte az MNB.

A Nemzetgazdasági Minisztérium az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében emlékeztet arra, hogy a bankban a Magyar Állam 49 százalékos részesedéssel rendelkezik 2013 júniusa óta. A szaktárca kiemelte: az állam eddig minden lehetõséget kihasznált és a jövõben is ki fog használni annak érdekében, hogy a banküzemi mûködés helyreálljon.

Megjegyzik azonban, hogy mivel az állam csak kisebbségi tulajdonos a bankban, így lehetõségei korlátozottak a pénzintézet irányításában és a jelentõsebb döntések meghozatalánál. A szaktárca bízik abban, hogy a MNB által kirendelt felügyeleti biztos segítségével a bank megfelelõ mûködése helyreállítható lesz - fogalmaznak a közleményben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!