2024. április 24. Szerda, György.
 
Drágulhat a kötelezõ: érdemes váltani?Forrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-11-06 14:08:43
Trendforduló okozta a biztosítási díjak drágulását, ám a magyar gépkocsi tulajdonosoknak továbbra sem kell olyan mélyen a pénztárcájukba nyúlniuk, mint nyugat-európai társaiknak.

Kihirdették a január 1-jétõl érvényes kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítási (kgfb) tarifáikat a biztosítók. A felügyeletet ellátó Magyar Nemzeti Bank, a szakmai szervezet, a Magyar Biztosítók Szövetsége, valamint az egyes biztosítók honlapjain vasárnap hajnalban jelentek meg a jövõ év elsõ napjától érvényes tarifák.

A díjak mintegy 10 százalékkal emelkedhetnek, ez részben azzal függ össze, hogy év elejéig az emberek viszonylag kevesebbet autóztak, kisebb volt a kárgyakoriság, ennélfogva kedvezõbb volt a kárstatisztika - magyarázta a Kossuth Rádió Napközben címû mûsorában a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) Gépjármû Kárrendezési Bizottságának vezetõje.

Hangyás István hozzátette: januártól azonban fordult a trend, megnõtt a kárgyakoriság, ez pedig díjnövekedést eredményezett. Arra is felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy a díjak – személygépkocsira vetítve – átlagosan 600 forinttal emelkedtek, az európai piacon pedig még így is idehaza a lekedvezõbbek a tarifák.

Hangyás István szerint érdemes gyanakodni, ha valaki túl alacsony díjakkal találkozik. Az árak részben tükrözik a szolgáltatás színvonalát is, és azok, akik olcsóbb ajánlatokat tesznek, csak költségeik csökkentésével tehetik ezt meg, egy bizonyos szint után ez már a szolgáltatás minõségét is veszélyezteti - mutatott rá. A MABISZ Gépjármû Kárrendezési Bizottságának vezetõje arról is beszélt, hogy amíg korábban már néhány száz forintos különbségek miatt is biztosítót váltottak az emberek, addig manapság 1000-2000 forint körül mozog az az összeg, ami elgondolkodtatja az ügyfeleket.

A Napközben címû mûsorban megszólalt a MABISZ Gépjármûbiztosítási tagozatának elnökhelyettese is. Tószegi Tamás arról beszélt, hogy a kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítást külön törvény szabályozza, ezért a különbözõ biztosítóknak lényegében azonos szolgáltatásokat kell biztosítaniuk.

Mint mondta, a kalkulátorok többsége is megbízható, hiszen napjainkban már nem a kalkulátort üzemeltetõ cégek fejlesztik a díjszámító alkalmazásokat, hanem a kalkulátorok kérdezik meg elektronikus úton a biztosítótól a díjakat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!