2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Töltik a tározókat: akkor is lesz elég gáz, ha leáll az orosz szállításForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-11-09 08:57:42
Nem lesz probléma a gázzal a télen - ezt mondják az ellátásért felelõs cégek vezetõi. A hazai tározókban több mint 4 milliárd köbméter gáz van már - szakértõk szerint ez egész Európában kiemelkedõen nagy mennyiségnek számít, az átlagos téli fogyasztáshoz viszonyítva - hangzott el az M1 Híradóban.

Nem lesz probléma a gázellátással az idén, gázkorlátozásra sem kell számítani - jelentette ki Horváth Péter, az MVM Magyar Villamos Mûvek Zrt. vezérigazgatója Zsanán. A szakemberek szerint az eddigi leghidegebb téli napokon 70 millió köbméternyi gáz fogyott Magyarországon, ezt most akkor is tudják biztosítani, ha Oroszország felõl leállna a szállítás.

Fritsch László, a Magyar Földgáztároló Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint a rendelkezésre álló kitárolási kapacitás az messze meghaladja jelen pillanatban a 2013-as év napi csúcsfogyasztást..

A Magyar Földgáztároló Zrt 4 földalatti tárolójában összesen 4.43 milliárd köbméter gázt tudnak tárolni. A legtöbbet Zsanán. Hónapok óta tart a feltöltés, hogy a téli idõszakra elegendõ gáz legyen, jelenleg 68%- os a telítettség. A tárolókban 2010 óta nem volt annyi gáz mint most, így ha olyan hideg is lesz a tél mint 2012- ben akkor is lesz elegendõ gáz.

Ígérem, hogy senkinek semmilyen gázipari problémája az idei télen nem lesz, úgyhogy ezt nyugodtan írják le, senkinél semmilyen korlátozás nem lesz az idei télen - közölte Horváth Péter az MVM vezérigazgatója.

A szõregi stratégiai tárolóban idén 920 millió köbméter gázt kell felhalmozni. Ezt csak akkor használhatják fel ha esetleg gázhiány alakulna ki. Csak ebbõl a tárolóból 45 napig tudják biztosítani a lakosság ellátását. A magyarországi tárolók töltöttsége a téli fogyasztást arányát tekintve Európában is kiemelkedõnek számít.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!