2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Német kormányszóvivõ: érinthetetlen a szabad munkaerõmozgás elveForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-11-09 09:14:44
A német kormány szerint Nagy-Britanniának továbbra is az Európai Unióban a helye, de a szabad munkaerõmozgás elvét nem lehet megkérdõjelezni - közölte hétfõn Berlinben Steffen Seibert kormányszóvivõ.

A szóvivõ tájékoztatóján elmondta: a német kormány azt kívánja, hogy Nagy-Britannia továbbra is az EU aktív és elkötelezett tagja legyen, és Berlin együttmûködésre törekszik a munkaerõ szabad mozgásával összefüggõ esetleges visszaélések visszaszorításában. Ugyanakkor az EU-n belüli szabad mozgás alapelve nem képezheti alku tárgyát - emelte ki.

A szabad munkaerõmozgás London által követelt korlátozásának kérdése nem a német-brit kétoldalú kapcsolatok területéhez tartozik, hanem Nagy-Britannia és valamennyi uniós partnerének közös ügye, és London feladata annak tisztázása, hogy milyen szerepet kíván betölteni a jövõben az EU-ban - mondta Steffen Seibert.

A Der Spiegel címû német hírmagazin a vasárnapi számában azt írta, hogy a berlini vezetés akkor sem lenne hajlandó a szabad munkaerõmozgás korlátozásának támogatására, ha Nagy-Britannia e korlátozások bevezetése nélkül kilépne az EU-ból.

Angela Merkel kancellár a legutóbbi uniós csúcson négyszemközti beszélgetést folytatott David Cameron brit miniszterelnökkel, és elmondta neki, hogy a német kormány nem áll ki többé Nagy-Britannia uniós tagságának megtartása mellett, ha a brit kormány megvalósítja vonatkozó terveit - írta a Spiegel. Amennyiben London bevándorlási korlátozásokat vezet be, akkor ennyi volt - idézett a lap egy meg nem nevezett kormányzati forrást.

Cameron az utóbbi hetekben több nyilatkozatában is kijelentette, hogy nem lehet feltételek nélküli jognak tekinteni az EU-n belüli szabad munkaerõmozgást, a minap pedig azt mondta, hogy a bevándorlás szigorításának kérdésében nem fogad el nemleges választ Brüsszeltõl.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!