2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Négy találmány nõknekForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-11-09 10:03:23
A mindennapok során eszünkbe sem jut, hogy a használati cikkek vajon kinek az agyából és miként pattantak ki. Íme 4 olyan nõket érintõ dolog, ami nélkül el sem tudnánk képzelni az életünket.

1. Tükör

Mi nõk, valljuk be õszintén, nincs olyan nap, hogy legalább egyszer ne nézzünk tükörbe. A feltalálása elõtt azonban egyedül a vízfelület adta vissza úgy-ahogy az ember arcmását. Úgy tûnik azonban, már az ókori keleti nõk is hiúak voltak, ugyanis ekkor használtak elõször ezüstbõl, rézbõl, majd bronzból készült fényesre csiszolt lemezeket tükörnek. A ma is használt üvegtükör, a 13. században a Velencéhez tartozó Murano szigetén született.

2. Dezodor

A higiénia alapvetõ feltétele ma már az izzadásgátló használata, de tudtátok-e, hogy a testszagok elnyomásával már az ókorban is foglalkoztak? Az egyiptomiak illóolajos fürdõvízzel próbálták elnyomni a bûzt. Példaként említhetnénk Kleopátrát is, aki tejjel, mézzel készített vízben fürdött.

A középkorban fordulat következett be, az egyház ugyanis nem támogatta a fürdést, mivel az meztelenkedéssel járt. Így a gazdagoknak is egy megoldás maradt; az illatosítás, mely elég sokáig, a XIX. századig tartotta magát.

Az elsõ védjeggyel ellátott dezodor a „MUM” volt. A krémet 1888-ban egy ismeretlen philadelphiai feltaláló hozta forgalomba. Ezt hamarosan követte az Everdry izzadásgátló, amit vattával vittek fel a hónaljra. A szer bár semlegesítette a testszagot, nem igazán volt komfortérzete az embernek, használata ugyanis csípett és a ruha is foltos maradt tõle. A dezodor történetéhez egy magyar szál is fûzõdik, az ötvenes években a Bíró László József által feltalált golyóstoll sikerén, és mechanikáján felbuzdulva fejlesztették ki a golyós dezodorokat. Tíz évvel késõbb pedig az elsõ aeroszol (Right Guard) indított egy több milliárd dolláros iparág.

3. Melltartó

Az elsõ modern „cicifixet” 1913-ban talált fel a New York-i Mary Phelps Jacob. Abban az idõben egyetlen alsónemûként a fûzõt ismerték. A legendák szerint Mary egy ünnepi eseményre estélyi ruhát vásárolt, ám úgy találta, hogy a halszálkából álló merev fûzõ nem illik az ruhához. Ezért két selyem zsebkendõvel és egy rózsaszín szalaggal megalkotta az elsõ melltartót, ezzel megbuktatva a kényelmetlen fûzõk egyeduralkodását.

4. Eldobható pelenka

Az anyák ma már el sem tudják képzelni az életet eldobható pelenka nélkül, pedig Magyarországon a 80-as évekig textil pelenkákat használtak. Más a helyzet külföldön. 1942-ben, egy svéd gyár hozta létre az elsõ eldobható pelenkát: egy lap szövet belsejébe varrott gumi nadrágot. Négy évvel késõbb egy amerikai háziasszonynak, Marion Donovannak elege lett a folyamatos pelenkamosásból, s újra gondolta a nedvszívót. Egy zuhanyfüggöny felhasználásával szivárgásmentessé tette a textilt, majd megalkotta az eldobható verziót. Szabadalmaztatta találmányát, beleértve a mûanyag patentet is, ami kiszorította a biztosítótûs megoldást. Találmányával sok helyen kopogtatott, ám mindenhonnan elutasították, mondván senki nem venné meg. A nõ megmakacsolta magát, saját céget alapított, évekkel késõbb pedig milliókkal tömhette meg a zsebét.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!