2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
2040-re 60 százalékkal nõ a világ energiafogyasztásaForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-11-10 10:43:48
Szakértõk szerint a kõolaj-felhasználás mértéke csökkenni, a földgáz és a megújuló energiaforrások aránya viszont ezzel párhuzamosan nõni fog.

A világon 2040-re a mostaninál 60 százalékkal több energiára lesz szükség, szakértõk szerint a kõolaj-felhasználás mértéke csökkenni, a földgáz és a megújuló energiaforrások aránya viszont ezzel párhuzamosan nõni fog - olvasható a Kõolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) csütörtökön közzétett elõrejelzésében.

A szervezet idei jelentése szerint a világgazdaság 160 százalékkal, a globális energiafogyasztás viszont az energiahatékonyság javítása miatt csak 60 százalékkal fog növekedni a következõ 25 évben.

A napjainkban még a legfontosabb energiaforrásnak számító kõolaj jelentõsége valamelyest mérséklõdni fog. A jelenlegi 32-rõl a jelzett idõszak végére 25 százalék alá fog csökkenni a részesedése az energiatermelésbõl. Ez azonban csak relatív csökkenés, a világ kõolajtermelése a szakértõk szerint a mostani napi 91 millió hordóról 2040-re 99,6 millióra fog emelkedni.

A kõolaj helyét minden bizonnyal a szén fogja átvenni, részesedése a Bécsben nyilvánosságra hozott dokumentum szerint 27,1 százalékra fog nõni a világ energiatermelésébõl. A földgáz-kitermelés a palagáz-forradalom miatt nagy valószínûséggel meg fog duplázódni. A földgázból nyert energia részesedése a 2010-es 21,5-rõl 27 százalékra fog nõni az elõrejelzés szerint.

Az OPEC szakértõi szerint a nukleáris energia felhasználása a fukusimai atomkatasztrófa ellenére 60 százalékkal fog nõni 2040-ig, az atomerõmûvek a világ energiatermelésének 5,7 százalékát fogják adni.

A vízenergia és a biomassza felhasználása egyaránt 60 százalékkal fog nõni, elõbbinek 2,4, utóbbinak pedig 9,4 százalékra emelkedhet a részesedése a globális energiatermelésbõl. A többi megújuló energiaforrásból megtermelt villamosenergia részesedése a 2010-es 0,7-rõl 4 százalékra fog nõni.

Az OPEC szerint 2040-re a jelenlegi egymilliárddal szemben 2,16 milliárd autó fog futni az utakon, a gépjármûvek üzemanyag-fogyasztása azonban ezzel párhuzamosan évente 2,2 százalékkal fog csökkenni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!