2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Devizahitelek – A bankszövetség szerint kedvezõ a forintosítás árfolyamaForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-11-13 09:36:05
A bankszövetség fõtitkára szerint a forintosítás piaci árfolyama az elmúlt idõszak változásait nézve kedvezõ, és várhatóan az lesz a jövõ év elsõ fél évében is, a forint ugyanis ma nincs a “nagyon erõsen gyenge oldalon” az elmúlt hónapokhoz képest.

Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség fõtitkára a Kossuth Rádió 180 perc címû mûsorában kedden kifejtette: ez a mostani piaci árfolyam, de nem tudni, hogy amikor ténylegesen sor kerül a forintosításra, akkor ez hogyan fog viszonyulni az akkorihoz.

Arra a felvetésre, hogy a devizahitel felvételének idejéhez viszonyítva az árfolyam kedvezõtlen, azt felelte: közben eltelt 10 év, jött egy válság. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a bankok a november 7-i árfolyamon lebonyolították az euró-adásvételt a jegybankkal hétfõn.

Arra a felvetésre, hogy születtek-e háttéralkuk annak érdekében, hogy a forintosításnál a bankok ne járjanak rosszul, kijelentette: a bankszövetség nem köt háttér, titkos megállapodást. Megjegyezte, hogy a bankszektorra 1000 milliárd forintos teher jut, ami a tõke egyharmadának elvesztése, súlyos veszteség, a bankszektorra “elképesztõ teher hárul”.

Kovács Levente ismét hangsúlyozta, az elszámolással, a Kúria döntésével jogászaik nem értenek egyet, ugyanakkor a magyar bankszektor mindig jogkövetõ volt. Jelenleg azon dolgoznak, hogy az összes jogi döntést az informatika és a banküzemtan “nyelvére” lefordítsák – mondta.

A bankszövetség minden kormányzati döntés kapcsán megteszi szakmai javaslatukat, és ami a törvénybõl rájuk háruló feladat, azt betûrõl-betûre pontosan végre fogják hajtani. Az elszámolással kapcsolatos kritikáik jogtechnikai jellegûek, aminek véleménye szerint helye van.

A feladatuk most a következõ hetekben-hónapokban az, hogy a jogszabályban és az MNB-rendeletben meghatározott módon végrehajtsák az elszámolást. Ez véleménye szerint akkor szerencsés, ha idõzítésben egybe esik a forintosítással, és a fair banki szabályozásra való áttéréssel.

Közölte, hogy a forintosítás a deviza jelzáloghiteles ügyfeleket érinti, az elszámolás viszont a forinthitellel rendelkezõket is érinti, kivéve a rövid futamidejû kártya-, és folyószámlahiteleseket, illetve az állami kamattámogatással rendelkezõ lakáshiteleseket. Szakmailag indokolatlannak nevezte azt, hogy egy 8 évvel ezelõtt felvett 10 éves gépkocsihitel “forintosítási procedúráját” a maradék 2 évre végigjárják.

Közölte, hogy minden érintett ügyfelet tértivevényes levélben fognak értesíteni, a tartalma a jogszabályi elõírásoknak megfelelõ lesz. A bankszövetség szavai szerint arra készül – és minden bankot arra kér-, hogy a jegybankkal szoros együttmûködésben alkalmazza az elszámolási módszertanokat, amelyek fillérre pontosan meghatározzák a visszajáró összegeket. Az egész folyamatot az automatizmus és az ügyfélbarátság fogja jellemezni – ígérte.

A bankszövetség fõtitkára szerint bankszakmai szempontból jövõ év szeptember-októberre várható, hogy minden ügyféltípus esetében végrehajtsák a forintosítást, vagy az elszámolást.

A jövõ év negyedik negyedéve lesz az, amikor a bankszektor a terheitõl megszabadulva ismét a hagyományos tevékenységeire tud koncentrálni – vélekedett.

Arra a kérdésre, hogy nemzetközi jogi fórumokon támadják-e majd a jogszabályokat, azt válaszolta, hogy ebben a bankszövetség érdekképviseletként nem érintett. Elképzelhetõnek tartotta azt, hogy egyes bankok megvizsgálják a jogorvoslati lehetõségeiket.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!