2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Rajtol a cseh-szlovák-magyar-román áramtõzsdeForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-11-18 12:47:38
Az összekapcsolt cseh-szlovák-magyar-román másnapi villamosenergia-piacon várhatóan november 19-én indul a kereskedés, az elsõ szállítási nap november 20-a lesz - közölte a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt.

A négy áramtõzsde továbbra is külön mûködik, de a napi kereskedelem bonyolítása során összedolgoznak a nemzetközi kereskedelem optimalizálása érdekében. A 4M MC projekt eredményeként létrejövõ közös másnapi szállítású cseh-szlovák-magyar-román árampiacon a négy ország kereskedõi, termelõi és fogyasztói egységesen, hatékonyan, egy egyszerûsített folyamatban kereskedhetnek a villamos energiával.

Az egyszerûsítés abban áll, hogy a villamos energia nemzetközi szállításához szükséges átviteli kapacitásjogot már nem kell a piaci szereplõknek külön eljárásban beszerezniük, ennek allokációja a valós kereslet-kínálati viszonyokon alapul majd, ezzel javul a kihasználás hatékonysága.

A keresletet így mindig a legolcsóbb kínálatból lehet kielégíteni, ha ezt a hálózati körülmények megengedik. A hatékonyabb hálózat-kihasználás eredményeként az egyes piacok árai konvergálni fognak - mutatott rá a rendszerirányító. A projektben Lengyelország csak megfigyelõként vett részt - jegyezték meg.

A MAVIR válaszában rámutatott: cél, hogy a projekt kompatibilis legyen a májusban sikeresen elindított északnyugat-európai (North-Western European - NWE) és délnyugat-európai (South-Western European - SWE) piac-összekapcsolással (közösen Multi-regional Coupling - MRC). A 4M MC köztes lépés a jogilag is kötelezõ uniós egységes villamosenergia-piac kialakítása felé.

A projektben részt vevõ tõzsdék nyitottak további piacok csatlakozására is - jelezte a MAVIR. A rendszerirányító válaszában kitér arra, hogy 2014 elején elindult a kelet-közép-európai (CEE) régiós áramlásalapú piac-összekapcsolási projekt azzal a céllal, hogy összekapcsolja a német, az osztrák, a szlovén, a lengyel, a cseh, a szlovák és a magyar másnapi piacokat, egy fejlettebb átviteli kapacitásszámítási módszertan kifejlesztése mellett. Az integráció mind Magyarország, mind a régió, vagyis Közép-Európa és a teljes Európai Unió érdeke - húzta alá a MAVIR.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!