2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Fontos változás a dohányboltoknálForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-11-19 10:17:16
A jövõben rágógumit, mentolos cukorkát, tömegközlekedési jegyeket is árulhatnak a dohányboltok, és a vásárlók a mobiltelefonjuk egyenlegét is feltölthetik majd ott az Országgyûlésnek hétfõn benyújtott törvényjavaslat szerint.

A kormány által A fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelmérõl szóló 2012. évi CXXXIV. törvény módosításáról benyújtott javaslat rögzíti, hogy a tapasztalatok, a forgalmi adatok alapján a törvény által lehetõvé tett dohányboltok (2000 lakos után egy bolt) száma meghaladta a piaci igényeket, a jövõben ezért lehetõvé válik a fokozatos csökkentés.

Ennek érdekében megemelik azt a küszöböt, amelyet követõen újabb dohánytermék-kiskereskedelmi jogosultság kiírását a törvény kötelezõvé teszi: a korábban 2000 lakos után kiírt egy jogosultság helyett a küszöb 3000 ember lesz. Ha pedig a forgalmi adatok (várhatóan) indokolják, és legalább két jogosultságot az adott településen gyakorolnak, a kiíró dönthet úgy is, hogy nem az összes - a törvény által elõírt számú - jogosultságot engedi át, csak ennél kevesebbet.

A benyújtott javaslat megteremti annak lehetõségét is, hogy azokon a területeken, ahol a dohányboltok számának csökkentése indokolt lehet, a jogosulttal a koncessziós szerzõdés megszüntetésérõl megállapodás születhessen.


Bõvíti a jogszabály azon esetek körét, amikor a kiíró nem köteles - az érdeklõdés nyilvánvaló hiányában - a dohánytermék-kiskereskedelmi jogosultságot újra és újra meghirdetni. Eszerint ha egy dohánytermék-kiskereskedelmi jogosultság gyakorlása - legalább két, 24 hónapon belül meghirdetett pályázati kiírás után - az utolsó pályázati kiírás eredményhirdetését követõ 90. napon belül sem folyik, akkor az utolsó pályázat eredményhirdetését követõ 36 hónap elteltéig nem kötelezõ új pályázatot kiírni.

Törvényben szabályozzák a trafikosok beszerzéseit

A dohánytermék-kiskereskedõ csak meghatározott - állami, vagy koncessziós szerzõdéssel feljogosított - dohány-kiskereskedelmi ellátó társaságtól vásárolhat dohányterméket a jövõben, e cég koordinálja majd a kiskereskedelmi beszerzési tevékenységet - az errõl szóló javaslatot a kormány hétfõn nyújtotta be az Országgyûlésnek.

A javaslat szerint a dohánytermék-nagykereskedõk tevékenységüket - így különösen a dohánytermékek gyártását, vagy magyarországi szabadforgalomba helyezését - változatlan formában folytathatják, a dohánytermékek megrendelésekor a kiskereskedõknek javaslatot tehetnek, de dohányterméket jövõben közvetlenül csak a kiskereskedelmi ellátó társaságnak értékesíthetnek.

Ha a dohánykiskereskedelmi-ellátási feladatokat az állam maga látja el, úgy a miniszter a javaslat szerint erre 100 százalékos állami tulajdonban lévõ zártkörûen mûködõ részvénytársaságot alapít. Lehetõség lesz arra is, hogy az állam e feladatot ne maga lássa el, hanem koncessziós szerzõdést kössön. A törvény szabályozza, hogy milyen kritériumoknak megfelelõ társasággal köthetõ koncesszió erre a feladatra.

A javaslat indoklása szerint az elmúlt idõszak tapasztalatai alapján egyes nemkívánatos piaci jelenségek miatt szükséges a dohánytermék-kiskereskedõk beszerzési tevékenységét - amely a kiskereskedelmi tevékenységük része ugyan, de amelyet a dohánytermék-nagykereskedõk által alkalmazott kereskedelmi kényszerítõ eszközök miatt nem tudnak befolyástól mentesen, a piaci és a fogyasztói érdekeknek megfelelõen gyakorolni - szabályozott keretek közé szorítani.

A nagykereskedõk káros piaci magatartásainak a törvényjavaslat úgy szabna gátat, hogy - a dohánytermékek nagykereskedelmi rendszerét nem érintve, kizárólag a monopolizált dohány-kiskereskedelmi rendszer szabályozásának eszközével - megszüntetné a kiskereskedõk közvetlen kitettségét a dohánytermék-nagykereskedõk irányába. Ezért elõírja, hogy a dohánytermék-kiskereskedõ csak meghatározott - állami, vagy koncessziós szerzõdéssel feljogosított - dohány-kiskereskedelmi ellátó társaságtól vásárolhat.

A törvényjavaslat emellett két lépésben kisebb korrekciókat tartalmaz a dohánytermékek jövedéki adójáról. Ennek célja az indoklás szerint a terhelés minimális növelése mellett az adóstruktúra olyan átalakítása, amely kevésbé teszi függõvé a központi költségvetés bevételeit a dohánygyártók árpolitikájától.

Az adó mértéke a cigarettára 15 700 forint ezer darabonként és a kiskereskedelmi eladási ár 25 százaléka, de legalább 28 000 forint ezer darabonként. A szivarra, a szivarkára a kiskereskedelmi az elsõ lépésben az eladási ár 28,5 százaléka, a finomra vágott fogyasztási dohányra 14 000 forint kilogrammonként, az egyéb fogyasztási dohányra 14 000 forint kilogrammonként. A második lépésben az adó mértéke a szivarra, a szivarkára a kiskereskedelmi eladási ár 14 százaléka, de legalább 4000 forint lesz ezer darabonként.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!