2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
MNB: kisebb pontatlanságok a kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítási díjhirdetéseknélForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-11-20 10:17:31
Csak kisebb szabálytalanságokat talált a Magyar Nemzeti Bank a biztosítók naptári évfordulós kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítási díjhirdetéseinek átvizsgálása során – tájékoztatott a jegybank szerdán.

A közlemény szerint a 2014. év végi kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítási (kgfb) kampányban mind a 15, a piacon lévõ biztosító hirdetett meg a jövõ év január 1-jétõl hatályos díjtarifát. A hirdetések gyakorlata javult, de apróbb pontatlanságokat még korrigálni kell a piaci szereplõknek – állapította meg az MNB, amely fogyasztóvédelmi és prudenciális szempontból is átvizsgálta a biztosítók friss kgfb díjhirdetéseit, illetve az elektronikus biztosítási alkuszi portálokat.

A jegybank határozatban kötelezte az MKB Általános Biztosító Zrt.-t díjtarifája egy pontjának újbóli meghirdetésére. A biztosítónak a határozat kézhezvételétõl számított három munkanapon belül olyan kgfb díjtarifát kell hirdetnie, amelyben a “személygépkocsikra kötött (határozatlan idejû, nem oldtimer) kgfb szerzõdések díjai új szerzõdésekre” fejezet összhangban van a “szállítható személyek száma szorzók” táblázatéval. A mostani díjtarifa alapján ugyanis nem állapítható meg egyértelmûen az egyedi szerzõdés díja.

Az MNB fogyasztóvédelmi eljárást indít két biztosítónál annak áttekintésére, hogy azok meghirdetett díjtarifáik szerint állapítják-e meg díjaikat.
A jegybank emellett 13 biztosító esetében vezetõi levélben hívta fel a figyelmet a díjhirdetések kapcsán kijavítandó kisebb hibákra.

A hazai, mintegy 4,5 millió kgfb szerzõdés több mint 50 százaléka változatlanul december 31-i évfordulós, így az ezekkel kapcsolatos díjhirdetések áttekintése változatlanul kiemelt jegybanki feladat.

Az év végi kampányt megelõzõen ebben az évben a biztosítók összesen 45 alkalommal hirdettek új díjtarifát. Az elmúlt fél évben ezek kapcsán felügyeleti probléma nem merült fel – közölte a jegybank.

Az MNB kommunikációs kampányt indít a fogyasztók számára a gépjármû-biztosításokkal – kgfb és casco – kapcsolatos legfontosabb tudnivalók megismertetésére. Ennek keretében a jegybank megjelenteti honlapján a gépjármû-biztosításokról szóló Pénzügyi Navigátor füzetét, részletes tájékoztatást tett közzé a kgfb-vel kapcsolatos legfontosabb határidõkrõl, ügyfélteendõkrõl, illetve támogatja a Civil Hálóban résztvevõ nonprofit fogyasztóvédelmi szervezetek ezzel kapcsolatos tájékoztatási akcióit – áll a közleményben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!