2022. július 2. Szombat, Ottó.
 
Adótörvények – Fidesz: kiterjesztik a fordított áfát a munkaerõ-kölcsönzésreForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-11-21 07:54:20
A munkaerõ-kölcsönzésre és az iskolaszövetkezetekre is kiterjeszti a fordított áfázást a kedden elfogadott adócsomag egy kormánypárti módosítás nyomán.

Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezetõ alelnöke sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a módosítás bezárja a szektorban az áfamegkerülést lehetõvé tevõ kiskaput. Számításai szerint jelenleg ezen területeken 30-35 milliárd forint áfa nem folyik be, viszont ha fordított áfát vezetnek be, akkor ez nem lehetséges, mivel közvetlenül a megrendelõnek kell fizetni.

A kormánypárti politikus azt is jelezte: egy uniós irányelv ugyanakkor rögzíti, hogy milyen területeken lehet az áfa szokásos fizetési módját megváltoztatni. Van azonban lehetõség arra, hogy a tagállamok egyéni derogációt kérjenek, amennyiben jelentõs áfamegkerülési utakat szeretnének lezárni – tette hozzá Kósa Lajos, kiemelve: erre felkérték a kormányt. A Fidesz alelnöke reményének adott hangot, hogy az unió támogatja a kezdeményezést. “Rendkívül furcsa helyzetet, hogy egyrészt szapul bennünket, hogy tegyünk valamit, majd amikor tenni szeretnénk, (…) akkor nem támogatja” – fogalmazott.
Párttársa, Szatmáry Kristóf arról számolt be: a fordított áfázás intézménye az elmúlt idõszakban bizonyította, hogy képes megtisztítani a piacot. Kitért arra, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál az utóbbi idõszak legnagyobb visszaélései a munkaerõ-kölcsönzéshez kötõdtek, amely terület 250 ezer ember foglalkoztatását végzi.

Kósa Lajos kérdésre elmondta: nincs veszélyben a költségvetés bevételi oldala adóügyben, mert noha a távközlési adó kiterjesztése 20 milliárd forintot jelentett volna, a fordított áfázás hoz 35-öt. Keresik a további lehetõségeket és vizsgálják a fordított áfa kiterjesztésének további lehetõségét a sertés- és tejágazatban. Leszögezte azt is: a családok adóterhelése lényegében nem változik jövõre. Szatmáry Kristóf hozzátette: jövõre leginkább a bankok elszámoltatása befolyásolja a családok életét, több pénz marad náluk.

A kormánypárti politikusokat kérdezték a hétfõ esti tüntetésrõl is. Az alelnök szerint a három idei választás világos helyzetet teremtett, de normális dolog, hogy akinek nem tetszenek a kormányzati intézkedések, azok kifejezésre juttatják ellenvéleményüket. Lényegében rendõri fellépés, atrocitás nélkül sikerült levezényelni a rendezvényeket, szemben a szocialista kormányzással. A mostani “tüntetések azokat támogatják, akik hasonló szituációban belelövettek a tömegbe” – hangoztatta Kósa Lajos.

Arról is beszélt: figyelik, amit az emberek mondanak és helyt adtak kéréseiknek például a kommunikációs adó kiterjesztésének elvetésével, a szociális ágazat életpályamodelljének bevezetésével vagy a cafeteria adóterheinek változatlanul hagyásával. Természetesnek nevezte, hogy az emberek utcára mennek, de mint mondta, nem kell ablakokat betörni, épületeket rongálni, erõszakoskodni. Megjegyezte azt is: a magyar nyelv gazdagsága megengedi a szellemes, ironikus kritikákat, de aki szónokként végigkáromkodja a tömeggyûlést, az inkább róla árul el sok mindent.

Szatmáry Kristóf az egészségügyi hozzájárulást firtató kérdésre egyértelmû célnak nevezte, hogy azt a nagy dohányipari cégek fizessék meg, vizsgálják, hogy ezt hogyan lehet érvényesíteni. A trafiktörvényrõl szólva pedig azt jelentette ki: mindent támogatnak, ami dohánykereskedelemben tisztább helyzetet teremt és visszaszorítja a feketekereskedelmet.

A Fidesz alelnökét megkérdezték arról is, szerinte van-e helye az uniós zászlónak a parlament épületén és üléstermében. Úgy reagált: a Háznak van egy rendje, amire a képviselõk is esküt tesznek. Mint fogalmazott: azt is furcsállná, ha valaki bevinné a Fradi vagy a Loki zászlaját, mert bár becsületes csapatok és fantasztikus eredmények kötõdnek hozzájuk, mégsem az ülésterembe valók. Ha valakinek a jelen szabályozás nem tetszik, akkor kezdeményeznie kell a megváltoztatását – tette hozzá.
Kérdezték arról is, összeférhetetlennek tartja-e, hogy Giró-Szász Andrásnak tulajdona van egy olyan cégben, ami a közmédia számára gyárt hangos híreket. Kósa Lajos szavai szerint a kormányzati kommunikációért felelõs államtitkárnak nincs ráhatása a szervezetre, a rádió, televízió azt rendel meg, amit akar.

Az üzletek vasárnapi zárva tartásával összefüggésében pedig azt közölte: a társadalom megosztott, ezért megegyezés szükséges. Azon álláspontjának is hangot adott, miszerint megoldható a más napokon való, illetve a kiskereskedelmi bevásárlás. Úgy vélte: a lépés nem befolyásolná a forgalom nagyságát, nem csökkentené a szükségleteket.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!