2024. április 24. Szerda, György.
 
Elkészült a szegedi geotermikus fûtésrendszerForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-11-21 09:28:29
Megkezdte a mûködést az új geotermikus fûtésrendszer Szegeden, a sikeres indulás után újabb jelentkezõk várnak a csatlakozásra - mondta el a projekt zárása alkalmából tartott rendezvényen az üzemeltetõ, Geotermikus Szolgáltató Kft. ügyvezetõje szerdán az MTI-nek.

Péter Tamás kifejtette: a tavaly márciusban indított projekt keretében a belvárosban 25, Újszegeden 12 intézmény fûtéséhez biztosítanak helyben kitermelt geotermikus energiát. A 100 százalékban hazai beruházók tulajdonában lévõ, szegedi székhelyû Geotermikus Szolgáltató Kft. a belvárosi körre 997 millió forint uniós támogatást, az újszegedire közel 597 millió forint uniós támogatást nyert, ez összességében 49 százalékos intenzitást jelent.  A két, együttesen 3,2 milliárd forintos projekt célja az volt, hogy az intézményi hálózat energiaellátását egy rendszerben, környezetkímélõ, helyben kitermelt, geotermikus energiával biztosítsák.

A belvárosi termálkört már áprilisban átadták, az újszegedi termálkör pedig most kezdte meg az üzemet. Szeged egyetemi és klinikai negyedében, a 2 milliárd forintos beruházással épült belvárosi termálkör egy termelõ és két visszasajtoló termálkútból, 25 intézményi hõközpontból - köztük 12 klinikai, 6 oktatási épületben, 5 kollégiumban, a városi könyvtárban és egy szállodában - és az ezeket összekötõ, mintegy 3500 méter hosszú, föld alá telepített távvezeték-hálózatból áll. A rendszer 2000 méter mélyrõl felhozott 90-92 Celsius fokos termálvíz segítségével fûti a hálózatra csatlakoztatott fogyasztókat.

A másik termálkör Újszegeden, 1,2 milliárd forintos beruházással épült, egy termelõ és két visszasajtoló termálkútból, 12 intézményi hõközpontból és az ezeket összekötõ közel 3100 méter hosszú távvezeték-hálózatból áll. A 2014-es fûtési szezontól kezdve a rendszer 12 újszegedi intézményt - köztük a Városi Sportcsarnokot és Uszodát, az újszegedi gyermekkórházat és MÁV Rendelõt, az SZTE újszegedi karait, egy középiskolát és három kollégiumot - lát el környezetkímélõ, megújuló geotermikus energiával.

A vezetõ hozzátette: már újabb jelentkezõk is csatlakoznának a rendszerhez. Így valószínûleg a szegedi részen már a jövõ héten megkezdõdnek a munkálatok a Nagyáruház bekapcsolására, illetve tárgyalnak a püspöki palota, a mellette levõ Hittudományi Fõiskola és a Dóm bevonásáról. Az újszegedi részen egy magánklinika és egy idõsek otthona csatlakozna.

A beruházás egyik kiemelt partnere a Szegedi Tudományegyetem. A projektrõl Majó Zoltán az egyetem gazdasági és mûszaki fõigazgatója elmondta: az SZTE-nek több mint 300 épülete van, amelyek éves energiaköltsége nagyságrendileg 2 milliárd forint. A projekttõl azt várják, hogy ezek a költségek 10 százalékkal csökkennek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!