2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
A magyar nyugdíjas itt is ingyen utazhatForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-11-21 09:42:59
Ingyen utazhatnak a szlovák vasúton a 15 évnél fiatalabbak, a diákok és a nyugdíjasok – a pozsonyi kormány még októberben döntött errõl. A kedvezmény nem csak a szlovák állampolgárokra érvényes, a külföldi, így a magyar nyugdíjasokra és diákokra is vonatkozik.

Trencsík Simona joghallgató. Hetente utazik az egyetemre. Szülõfalujából elõbb busszal megy Párkányba, majd onnan vonattal a 120 km-re lévõ Pozsonyba.

Egy hónapban ez durván 30-40 euró körüli összeget tesz ki. Elég komoly a szülõknek is, mivel még diák vagyok, nem dolgozom, így anyukámék fizetik az utazást – magyarázta az egyetemista.

A diákok és családjaik, valamint a nyugdíjasok helyzetén segít most a szlovák kormány az ingyenes utazás lehetõségével.

A célunk, hogy csökkentsük a családok kiadásait, ami az iskoláztatással jár, illetve ilyen módon segítsük az idõseket. Ezt az intézkedést csak azért tudtuk végrehajtani, mert eredményes a gazdálkodásunk – mondta Robert Fico kormányfõ.

A kedvezmény minden belföldi járatra érvényes, az erre jogosító igazolványokat az állomásokon lehet kérni. A vasúttársaság szóvivõje szerint már több tízezer ilyet igényeltek, és nem csak szlovák állampolgárok. A kedvezmény a külföldi, így a magyar nyugdíjasokra és diákokra is vonatkozik. A 62 év feletti magyar nyugdíjasoknak – az útlevelük vagy más személyi azonosságot igazoló okmány bemutatása után – díjmentes mentjegyet kell kapniuk Szlovákiában – hangsúlyozta a szóvivõ.

Az elõzetes felmérések szerint az ingyenes utazás csaknem 15 millióval növelheti a szlovák vasutak utasközönségét. A legtöbb utast valószínûleg a buszos közlekedési vállalatok veszíthetik el, ezért kártérítést követelnek a szlovák államtól. Több közösségi portálon pedig aláírásgyûjtést indítottak a kedvezmény eltörléséért.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!