2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Informatikai megoldás cukorbetegeknekForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-11-21 10:10:24
A cukorbetegség hatékony kezelésében jelenthet segítséget az az informatikai megoldás, amelyet 406 millió forint európai uniós támogatással a Budapesti Gazdasági Fõiskola (BGF) és a U1 Nonprofit Kft. valósított meg.

Az MTI-hez kedden eljuttatott sajtóanyag szerint a Medic Sphere olyan, az orvosokat segítõ, személyre szabott egészségügyi ellátást támogató megoldás, amely figyelembe veszi a beteg lakóhelyét, családi állapotát vagy akár jövedelmi hátterét, valamint képes összevetni a rendelkezésére álló több száz, a pácienséhez hasonló orvosi esetet és a kezelések eredményét is.

A 2012-ben indult projekt során 9221, járóbeteg-rendelésen résztvevõ cukorbeteg 148 365 orvosnál tett látogatása adatait, 2555 diabétesszel (is) diagnosztizált, kórházi osztályon fekvõ beteg egészségügyi információit dolgozták fel, és 600 beteg további személyes adatai megadásával is segítette a projektet. Így olyan, korábban nem ismert információkra is fény derült, mint hogy átlagosan mennyit tudnak, mennyit hajlandóak a betegek egy-egy hatékonyabb, de drágább gyógyszerre, életmódváltásra, diétára költeni.

A rendszer alapja egy rendkívül széleskörû szöveges, képi és videoadatokra is kiterjedõ egészségügyi adatbázis. Ennek elkészítése során a projekt külön figyelmet szentelt arra, hogy informatikai eszközökkel biztosítsa a legszigorúbb adatvédelmi elõírások betartását és betarthatóságát, így a jellemzõ betegutak a konkrét személyektõl, esetektõl függetlenül is vizsgálhatóvá váltak. Az adatbázis az egymástól idõben vagy szakterületileg távol esõ terápiák közötti összefüggések keresését is lehetõvé teszi, ezáltal pedig eddig nem ismert összefüggések is felszínre kerültek.

A közlemény szerint a BGF és a kft. célja, hogy a projekt folytatásaként kísérleti jelleggel létrehozzák a Medic Sphere bevezetéshez szükséges, a háziorvos, a szakorvos, a szakápoló és a szociális gondozó munkáját komplex rendszerben összefogó, betegkezelési ellátási rendszert. Ennek köszönhetõen csökkenne a súlyos, szövõdményekkel járó diabéteszes megbetegedések száma, az elmaradó egészségügyi kezelések, mûtétek által okozott költségcsökkenés és az egészségügyi személyzet munkaerõ-optimalizálása pedig az ellátórendszerre hatna pozitívan.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!