2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
OGY – Módosulhat a köznevelési törvényForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-11-21 11:33:28
Szülõi kérésre nem lehetne évfolyamismétlést engedélyezni a diákoknak az elsõ osztálynál magasabb évfolyamokon, a pedagógiai-szakmai szolgáltatások átkerülnek az Oktatási Hivatalhoz és változhat a közösségi szolgálat igazolása – többek között ezt tartalmazza a köznevelési törvény módosítására kedden benyújtott kormányzati javaslat.

Az Országgyûlés honlapján közzétett 25 oldalas javaslat rögzíteni indítványozzza – a tanítási év zavartalan lebonyolítása érdekében -, hogy a köznevelési intézmény vezetõinek megbízása a tanítási év végét követõen, nyáron jár le. Kormányrendeleti szabályozás alapján ez így mûködik már évtizedek óta.

A települési önkormányzatok mûködtetési kötelezettségét egyértelmûsíti, és egyben szûkíti a javaslat azon pontja, amely szerint az új taneszközök beszerzésérõl már nem kell gondoskodnia a mûködtetõ önkormányzatnak. Ez a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ feladata lesz a jövõben. A tárca szerint a felelõsségi és hatáskörök így jobban elválnak egymástól, egyben megtakarítást eredményez a mûködtetõ önkormányzatoknál.

A módosítás részeként az állami köznevelési közfeladat-ellátás keretében pedagógiai-szakmai szolgáltatásokat az Oktatási Hivatalhoz telepítik, és rendezik azt a kérdést is, hogy az egyházi és magánintézmények a pedagógiai szakmai szolgáltatásokat milyen módon vehetik igénybe térítésmentesen. A megoldással a szakszerûség, költséghatékonyság és közszolgálati jelleg így egyaránt biztosíthatóvá válik – olvasható a javaslatban.

A javasolt új szabályozás szerint az 50 óra közösségi szolgálat elvégzését a középiskola befejezését közvetlenül követõ vizsgaidõszakban megkezdett érettségi megkezdéséig kell igazolni.

Az idõközben lényegesen átalakult fenntartói rendszerre és arra való tekintettel, hogy települési önkormányzat a köznevelési intézmények közül csak óvodát tarthat fenn, továbbá az ezzel összefüggõ fenntartói igényekre figyelemmel indokoltnak látja a kormány egy új típusú, többcélú intézmény létrehozását, amely óvodai és bölcsõdei feladatot szervezeti és szakmai tekintetben önálló intézményegységek keretében láthat el.

Gyakorlati szempontokból indokoltnak tartja a tárca, hogy egyes feladatokat, mint például a gyermekétkeztetés, illetve egyes pedagógiai szakszolgálati és pedagógiai-szakmai szolgáltatási feladatok, a nevelési-oktatási intézmények is elláthassanak, anélkül hogy ehhez többcélú intézménnyé kellene válniuk.

A gyógytestnevelés, a konduktív pedagógiai ellátás és a kiemelten tehetséges gyermekek, tanulók ellátása nevelési-oktatási intézményekben is történhet majd a megfelelõ szakképzettségû szakemberekkel.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!