2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Visszaélésektõl mentes segélyezést akarnak itthonForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-11-22 10:06:06
A kormány igazságos, átlátható, visszaélésektõl mentes támogatási rendszert akar kialakítani, ennek jegyében jövõ év márciusától a járási hivatalok állapítják meg a jövedelemkompenzáló, foglalkoztatást helyettesítõ támogatásokat - jelentette be Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelõs államtitkár csütörtökön, a kormányszóvivõi tájékoztatón.

A kormány szerdán döntött a támogatási rendszer átalakításáról.  Az Emberi Erõforrások Minisztériumának államtitkára ennek részleteit ismertetve elmondta: a jövedelemkompenzáló támogatásokat a jövõben száz százalékban a központi költségvetés finanszírozza és ezeket a támogatásokat a márciustól a járási hivatalok adminisztrálják.

Ebbe a körbe tartozik a jövedelemkompenzáló, foglalkozást helyettesítõ támogatások mellett az egészségkárosodottak és a gyermekeiket gondozó, alacsony jövedelmûek kiegészítõ támogatása, valamint az ápolási díj és az idõskorúak járadéka, de ez utóbbi kettõ eddig is járási hatáskörben volt. Az államtitkár elmondta: a támogatások másik csoportja önkormányzati hatáskörbe tartozik.

Fontos az igazságosság alapelve, és az, hogy mindenki kapjon segítséget, aki valóban rászoruló, de az ne kapjon, aki ezzel visszaél. Az pedig, hogy kik azok, akik egy helyi közösségben valóban rászorulók, a helyi közösség tudja a legjobban - mondta az államtitkár, jelezve, hogy ezért bízzák ezeknek az embereknek a segítését az önkormányzatokra. Hozzátette: a törvénytervezet példálózó jelleggel felsorolja, milyen nehézségek azok, amelyeket alapvetõen a települési támogatásból kell támogatni (például a lakásfenntartás), egyébként a kormányzat nem kívánja megkötni az önkormányzatok kezét.

Czibere Károly jelezte: a kormányzat körülbelül 30 milliárd forinttal járul majd azon önkormányzatok támogatásához, amelyek nem képesek saját lehetõségeikbõl, erõforrásaikból olyan forrásokat mozgósítani, amelyek a települési támogatások forrásai lehetnek. Az átalakítások 2015. március 1-jével lépnek hatályba.

Az államtitkár hangsúlyozta: korábban a szociális támogatások rendszere töredezett volt, nem volt képes hatékony szociális védelmet biztosítani, nem volt kellõen hatékony, célzott, átlátható, visszaélésektõl mentes. Czibere Károly kiemelte: a kormány továbbra is fontos célnak tekinti, hogy senkit nem hagyunk az út szélén, ezért indokolt úgy átalakítani a szociális támogatások rendszerét, hogy az mindenkinek legalább minimális védelmet nyújtson.

Az államtitkár kitért arra is, hogy a szociális védelemre fordított kormányzati kiadások nem csökkennek, a teljes szociális védelmi kiadási kassza 15-20 milliárd forinttal lesz több jövõre, mint idén volt.  Az államtitkár arra a felvetésre, hogy az MSZP szerint 20 milliárd forinttal csökken a gyermekélelmezésre fordítható összeg, elmondta: a kormányzat elkötelezett, hogy minél több gyermek számára garantálja a meleg ételhez jutást.

Mint mondta, a következõ évben a tanévre biztosított gyermekétkeztetési támogatásokat 5 milliárd forinttal megemelik 58 milliárdra, ez lehetõséget biztosít arra, hogy a 420 ezer helyett 440 ezer gyermek részesüljön a támogatásban. A nyári gyermekétkeztetésre idén fordított 2,4 milliárd forintot jövõre 3 milliárd forintra emelik. Hozzátette: jövõre már kötelezõ lesz az óvoda is 3 éves kortól, az intézményrendszerben biztosítják a napi többszöri meleg élelmet.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!