2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Ezeken a betegségeken segít a gyógyvízForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-11-22 13:35:28
Magyarország a gyógyvizek hazája. Jó fürdõink vannak, amelyeket külföldrõl is sokan látogatnak. De milyen lehetõségeik vannak a magyar betegeknek? Miként juthatnak támogatáshoz, és egyáltalán: milyen betegségeket gyógyíthatunk a gyógyvízzel?

A betegek két módon vehetik igénybe a betegek a gyógyfürdõ szolgáltatásokat: vagy reumatológiai szakrendelésen jelennek meg a lakóhelyük szerint illetékes rendelõben, vagy a gyógyfürdõkben reumatológus szakorvosok fürdõkúrákat írhatnak ki számukra - mondta dr. Tóth Éva fõorvos asszonnyal, a Szent Lukács Nappali Kórházának vezetõje.

A gyógyfürdõ szolgáltatásokat támogatja az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP). Jogszabály határozza meg azokat az ellátási típusokat, amelyeket finanszíroz az OEP az indikációnak való megfelelés esetén. A gyógyvizes medence, a kádfürdõ, az iszappakolás, a súlyfürdõ, a szénszavas fürdõ, az orvosi gyógymasszázs, a víz alatti vízsugár masszázs, a víz alatti csoportos gyógytorna és a komplex fürdõgyógyászati eljárás tartozik ebbe a körbe. Ezen kívül a 18 éves kor alatti csoportos gyógyúszást és a mofetta kezelést, vagyis a széndioxidos gyógygázkezelést is támogatja - sorolta Jedlovszki Katalin, az OEP ártámogatási fõosztályának képviseletében.

Kétféle gyógyfürdõ kúrát lehet kiíratni - közölte dr. Tóth Éva. A komplex gyógyászati eljárás (más néven nappali kórház) 15 alkalmat tartalmaz, a kezeléssor intenzív, egymást követõ napokon, napi 4 órában kapja a beteg. A másik lehetõség szerint négyféle kezelést vehet igénybe, ambulánsan, 56 napon belül. Mindkét esetben az orvos által indikált alapon történik a kiírás - hangsúlyozta.

Indikációul szolgálnak a degeneratív gerinc és ízületi betegségek, esetleg a vele született statikai rendellenességek (szkoliózis), az ortopéd sebészeti eljárások utáni utókezelések, az idegsebészeti problémák esetében pedig még a beavatkozás is elkerülhetõ, például porckorongsérv esetében. Ezen felül anyagcsere betegségekre, bizonyos keringési problémákra, idegrendszeri betegségeknél, sztrók vagy Heine-Medin megbetegedés utáni állapotban, valamint oszteoporotikus betegek esetében is hasznosíthatóak a kúrák - magyarázta a Szent Lukács Nappali Kórházának vezetõje.

Ellenjavallott azonban - folytatta, ha a beteg korábban gyógyfürdõket vett, de adott esetben onkológiai probléma miatt nem adható, vagy dekompenzált szív érrendszeri állapotokban, szívinfarktus után bizonyos ideig, tbc, terhesség, gyulladásos mozgásszervi betegségek esetében, ha akut állapotról van szó, továbbá inkontinencia esetén, súlyos elmebéli, pszichotikus és dekompenzált állapotokban - emelte ki.

A jogosultságot az orvos mondja ki, akinek a vényre fel kell írnia a kezelés kódszámát, nevét, darabszámát és a fürdõ helyét is. Egy naptári évben két kúra igényelhetõ, egyenként 15 kezeléssel ellátás-típusonként, egy kúra során pedig négyféle ellátástípus közül lehet választani. A betegnek nyolc hét alatt le kell járni a kezelést - mutatott rá Jedlovszky Katalin. Az OEP a közfinanszírozás alapjául szolgáló árhoz ad társadalombiztosítási (tb) támogatást. Ezek szabadáras szolgáltatások, vagyis a tényleges díj eltérhet a tb-támogatás alapjául szolgáló ártól, ami a betegtérítési díjban realizálódik. A betegeknek tehát minden esetben fizetniük kell, az ár az ellátások fajtája és a fürdõk besorolása okán eltérõ - magyarázta.

A közfinanszírozás alapjául szolgáló ár meghatározása egy ártárgyalás formájában történik, amit jogszabály rögzít, utoljára 2012-ben volt egyeztetés ezzel kapcsolatban - fûzte hozzá dr. Tóth Éva. Úgy vélte, szükség lenne az OEP-finanszírozás megemelésére, mert a betegek egyre nehezebben fizetik a kezelések önrészét. Ezt megerõsítette Dr. Kvarda Attila, a hévízi Szent András Reumakórház fõigazgatója is, aki elmondta: az elmúlt két-három év tapasztalata azt mutatja, hogy a betegek gyakran mondanak le a kezelések utolsó részérõl, mert nem tudják kifizetni. Szerinte egyébként jobb marketingre is szükség lenne, mert a betegek nem minden esetben tudják, hogy részesülhetnek támogatásban a kezelésük során.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!