2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Újra divattá válik a kemence: ezek a legfontosabb tudnivalókForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-11-22 16:36:36
Manapság egyre több kertben és lakásban láthatunk valamilyen kemencét, mely egész évben szolgálja a fûtést és nem utolsó sorban a sütés-fõzés igényét.

Mire jó a kemence?

A kemence megléte az év minden szakában hasznos, hiszen a melegebb és hûvösebb hónapokban is hangulatos kerti sütögetéseket, fõzéseket lehet rendezni baráti társaságban. Napjainkban számos lehetõség közül választhatunk, ha egy minõségi kemencét szeretnénk kertünkbe, vagy otthonunkba telepíttetni. Számos pozitív tulajdonságát hangsúlyozhatjuk ki ezen építménynek. Már említettük a hangulatos baráti összejöveteleket, a finom, kemencében sült ételeknek nincsen párja, és nem mellesleg még hatékonyan be is tudjuk vele fûteni otthonunkat.

Beltéri kemence építését azoknak ajánljuk, akiknek állandóan lakott, hagyományos családi házban élnek, valamint azoknak is, akiknek kisebb nyaralóházaik vannak, a távfûtés nem elérhetõ, a hõsugárzó hatalmas villanyszámlát eredményezne, a gázfûtés pedig szintén nem éri meg hosszútávon. A kemence esztétikus, illeszkedik a hagyományos és újszerû környezetbe is.

A kemencék az utóbbi években egyre divatosabbá kezdenek válni, megépítését pedig érdemes olyan szakemberre bízni, aki a régi mesterek tudását kitûnõen tudja fejleszteni és igazítani a megrendelõ igényeihez. A kemencék hozzátartoznak és szorosan összeköthetõek a Kárpát-medencei konyhai kultúrával, elegendõ csupán a friss kenyér illatára vagy a hamuban sült pogácsára gondolni. A kemencék között a búbos igazi hungarikumnak számít, amely megépítéséhez a természetes, hagyományos alapanyagok megtalálhatóak helyben.


Kemencetípusok, alapanyagok

Míg dédszüleink idején teljesen természetes volt, hogy a kertben kisebb vagy nagyobb sütõberendezés kapott helyet, úgy napjainkban már különös varázsa van egy ilyen építménynek. Hatalmas elõnye, hogy nem csak kellemes idõjárási körülmények között, hanem télen is süthetünk benne, ha kedvünk úgy tartja. Egy ropogós héjú házi kenyér íze és illata egyik bolti termékhez sem hasonlítható. Ha azonban kemenceépítésre adjuk a fejünket, jó tisztában lenni azzal, hogy komoly tervezésre és felkészülésre van szükség. Kemencét építeni leginkább tavasz végén és õsz elején érdemes.

Most lássuk milyen lehetõségeink vannak kemenceépítés során. Magyarországon általában búbos és dongaboltozatos kemencét készítenek. A búbos az Alföldön, míg a donga a Dunántúlon népszerû kemenceforma. A mobilkemencék építése és alapanyag szükséglete is eltér a hagyományos kemencéktõl, most pedig az elõbb említett két típusról lesz szó. Alaptestet búbos és dongaboltozatos kemencénél is kell készíteni. Az elõbbinél általában téglából, más esetekben vasbetonból készítik. A dongaboltozatos kemencénél sokkal nagyobb a búbos kemence, ezért tömege is nagyobb, ajánlottabb vasbeton alaptestet készíteni hozzá.

A tûztér alját a lábazat magassága határozza meg. A lábazat készülhet sokféle anyagból, ha vakoljuk, vagy burkoljuk azt. Manapság nagyon népszerûek a modern falazóanyag, mint például a mészhomok tégla. Ha nem akarjuk külön burkolni a lábazatot, akkor inkább téglát vagy követ kell használni. A tûztér kialakítása kevesebb lehetõséget hagy az építõanyag kiválasztásában. A búbos kemencék agyagcserépbõl és agyagból, sárból készülnek, míg a dongaboltozatos kemencék homokos agyagból és tömör téglából. A lábazat kitöltéséhez felhasználhatunk homokot és földet is. Ha beton alapra építjük kemencénket, szükség lesz egy kevés cementre is. A külsõ burkolatot pedig meszelni vagy vakolni érdemes.


Milyen kemencét válasszunk?

Kültérre mindenképpen dupla falú kemencét érdemes telepíteni, hiszen a felfûtés végétõl a parázs eltávolításáig – ami között akár 10 óra is eltelhet – 120°C-os is lehet a tûztere. Mivel nem szükséges újra és újra felfûteni, ezért alkalmas több étel elkészítésére is. Beltérre inkább a búbos, más néven a boglyakemencét ajánljuk, hiszen egyetlen fogás elkészítése melléktermékeként képes egy kisebb ház teljes felfûtését megoldani.

Így fûtsük a kemencét!

Egy kemencét sokkal körülményesebb begyújtani, mint egy hétköznapi sütõt, hiszen ez utóbbin elegendõ csupán egy gombot elfordítani. A kemencében sült ételek különleges íze, zamata azonban mindenképpen kárpótol minket a befektetett munkáért. A felfûtési folyamat a kemence begyújtásával kezdõdik. Tegyél a kemence közepébe fát, alakíts ki belõle egy kis máglyát és gyújtsd meg. A legjobb tüzelõanyagnak a száraz, alacsony viasztartalmú, lombos fa bizonyul. Azonban fontos, hogy a fa ne legyen elõkezelt, azaz festett, vagy lakozott.

A felfûtés idejét elsõsorban az határozza meg, hogy mekkora a kemence, de az sem elhanyagolandó, hogy milyen ételt szeretnénk elkészíteni benne. Egy normál méretû búbos kemencében való kenyérsütés elõtt a befûtés igénybe vehet 2,5-3 órát is. Egy kenyérlángos vagy ízletes hal megsütése elõtt persze nem kell ennyi ideig bíbelõdni a begyújtással, hiszen ezen ételek hamarabb, kisebb hõfokon sülnek meg. A hõfok ellenõrzésére számos módszer létezik. Dédanyáink a következõ módszert alkalmazták. Egy hosszabb faágra kacsatollat, vagy libatollat erõsítettek, majd betolták a kemencébe az ágat. Ha a tolla a forró levegõ hatására elégett, akkor megállapították, hogy megfelelõ a kemence hõfoka, kezdõdhet a kenyérsütés.


Egy másik módszer szerint eképp kellett cselekedni. A szénvonó lapát segítségével told szét a parazsat, a hamut húzd ki – így egy kisebb tiszta felület jön létre a kemence alján – majd szórj egy kis lisztet erre a területre. Ha a liszt megfeketedik, azt jelenti, hogy túlfûtöttük a kemencét, és szellõztetéssel mérsékelni kell a hõmérsékletét. Amennyiben a liszt sárga lesz, akkor bizony nem fûtöttük fel eléggé a kemencét. Ilyenkor a félreigazított parazsat vissza kell tolni a kemence közepére, és apró ágak segítségével újra kell szítani a tüzet.

Akkor nevezhetjük megfelelõnek a hõmérsékletet, ha a behintett liszt bebarnul. Ekkor a parázs nagy részét ki lehet szedni a kemencébõl egy keveset mindenképpen meg kell hagyni. A maradék parazsat told a kemence falaihoz, de ne nyomd rá! A hamut egy vízbe áztatott cirokseprû segítségével könnyedén el tudod távolítani, de soha ne használj mûanyag seprût, hiszen az a hõ hatására azonnal megolvad!

Ha a kemence alját megtisztítottad, belehelyezheted az elkészíteni kívánt ételt. Elõfordulhat, hogy az elsõ pár alkalommal a kemencében sült étel odakozmál, de ez semmiképpen se vegye el a kedvét senkinek, hiszen a kemence használatot, és a benne való ételelkészítést ki kell tapasztalni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!