2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
KSH: gyorsult a fogyasztás növekedése szeptemberbenForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-11-27 10:01:54
Gyorsult a kiskereskedelmi forgalom növekedése szeptemberben: a bolti értékesítés volumene 4,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit az augusztusi 2,5 százalékos emelkedés után - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A naptárhatástól megtisztított adat mellett a nyers mutató még erõteljesebb fellendülést mutat, az augusztusban regisztrált 2,0 százalékos növekedést követõen szeptemberben 5,0 százalékkal nõtt a forgalom az egy évvel korábbival összehasonlítva.

A KSH szerdán közölt második becslése megerõsítette a hónap elején közölt elõzetes adatokat.

Szeptemberben fõképp az élelmiszer- és az üzemanyag-kereslet gyorsult fel éves összevetésben. Az élelmiszer eladások az augusztusi 1,6 százalékos visszaesést követõen 2,4 százalékkal nõttek, az üzemanyag-forgalom 7,6 százalékkal nõtt az augusztusi 4,3 százalék után.

A nem élelmiszer-kiskereskedelemben 5,9 százalékkal emelkedett az értékesítés volumene szeptemberben, az augusztusi 6,8 százalék után.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldõ és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 780 milliárd forint volt szeptemberben, 35 milliárd forinttal több, mint egy évvel korábban.

A kiskereskedelmi forgalom 43,6 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegû vegyes üzletekben, 36,6 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 19,7 százaléka pedig az üzemanyagtöltõ állomások hálózatában realizálódott.

Az élelmiszer-kiskereskedelmen belül a forgalom döntõ hányadát, 77,2 százalékát az élelmiszer jellegû vegyes üzletek adták, ahol az értékesítés volumene 2,2 százalékkal nõtt. Az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 3,1 százalékkal volt több, mint tavaly szeptemberben.

A nem élelmiszer-kiskereskedelemben 18,1 százalékkal nõttek az eladások a textil-, ruházati- és lábbeli, 11,6 százalékkal a használtcikk, 8,5 százalékkal az iparcikk jellegû vegyes, 4,8 százalékkal a gyógyszer-, gyógyászatitermék és illatszer-üzletekben, valamint 2,7 százalékkal a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikküzletekben.

Az egy évvel korábbinál 0,9 százalékkal kisebb forgalom volt a bútor-, mûszakicikk-üzletekben.

A korábbi idõszakhoz hasonlóan bõvülés a csomagküldõ és internetes kiskereskedelemben, ahol 43,4 százalékkal nõttek az eladások.

Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármû- és jármûalkatrész-üzletek eladásai szeptemberben 4,8 százalékkal emelkedtek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!