2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Milliárdokat sikkasztott a két kereskedõForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-11-28 10:36:17
A bankok hiába keresték, nem találták a mûtrágyát a raktárakban.

Az ügyész meghallgatásával kezdõdött szerdán annak a szövevényes gazdasági bûncselekménynek a tárgyalása másodfokon a Debreceni Ítélõtáblán, amelynek elsõ- és másodrendû vádlottjaitól 3,6-3,6 milliárd forint értékben rendeltek el vagyonelkobzást. Elõbbit ( F. Miklós László) 8 év, míg utóbbit (U. Botond) 7 év börtönben letöltendõ szabadságvesztésre ítélték elsõ fokon sikkasztás, köz- és magánokirat hamisítás miatt – tájékoztatott Berényiné Fórizs Ildikó, a táblabíróság szóvivõje.

A bírósági tényállás szerint F. Miklós László és U. Botond egy mûtrágya-kereskedelemmel foglalkozó céget irányítottak, a vegyipari készítményeket kelet-magyarországi raktárakban, például Debrecenben tárolták. Egy nagyobb, több ezer tonnányi mennyiséget 2008-ban vásároltak meg.

A cég tevékenységét banki hitelekbõl finanszírozta, a pénzintézetek pedig már korábban leányvállalatokat hoztak létre a kereskedelem-finanszírozási tevékenység ellátására.

Ezek az úgynevezett „készletezési cégek” vásárolták meg a vádlottaktól a mûtrágyát, s ezzel egyidejûleg visszavásárlási és vevõkijelölési jogot kaptak. Az egyik bank leányvállalatával a vádlottak keretszerzõdést kötöttek. A mûtrágya vételérõl mintegy 3,5 milliárd forintban állapodtak meg, a vádlottak cége pedig élt visszavásárlási jogával.

A bank leányvállalata késõbb azonban normál finanszírozású hitelbe kívánta átforgatni a finanszírozást. Ekkor kezdõdtek a bonyodalmak: az elsõ- és másodrendû vádlottnak ez nem felelt meg. Úgy döntöttek, hogy a bankok által rájuk bízott és raktáraikban tárolt mûtrágyát ellopják. A 2009 áprilisában történt ellenõrzések során derült ki, hogy néhány raktár üres, a többibõl pedig folyamatosan szállítják el a mûtrágyát. Hasonlóképpen járt a másik ismert bank is. A két pénzintézetnek összességében 6,8 milliárd forintos kárt okoztak.

Az eljárás februárban folytatódik a védõk perbeszédével.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!