2024. május 5. Vasárnap, Györgyi.
 
Kairói irodát nyitott a Magyar Nemzeti KereskedõházForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-11-29 10:35:00
Magyarország meghirdette a keleti nyitás politikáját, amelyben nagy szerepe van az egyiptomi-magyar kapcsolatoknak - mondta a megnyitón Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

A magyar miniszterelnök-helyettes nyitotta meg a Magyar Nemzeti Kereskedõház kairói képviseleti irodáját szerdán. A magyar vállalkozások számára új piacok és új lehetõségek elérését lehetõvé tevõ iroda megnyitóján Semjén Zsolt rámutatott, hogy Egyiptom egyre inkább stabilizálódik, és egyre biztonságosabb, egyre nagyobb fejlõdést mutat. A nemzetpolitikáért felelõs tárca nélküli miniszter szerint ezt mutatja a Szuezi-csatorna kivitelezés alatt álló kibõvítése is, amelyhez szívbõl gratulált az egyiptomi félnek. Úgy fogalmazott: Magyarország meghirdette a keleti nyitás politikáját, amelyben nagy szerepe van Kairónak, és az egyiptomi-magyar kapcsolatoknak.

A két ország közötti külkereskedelmi forgalom meghaladja a 200 millió amerikai dollárt, de ezzel nem lehetünk elégedettek, s ezt még tovább szeretnénk fejleszteni - mondta, s hozzátette - az a célunk, hogy minél több magyar befektetõ jöjjön Egyiptomba, s minél több egyiptomi befektetõ Magyarországra. Az együttmûködés egy sikeres példájaként kiemelte a Dispo Amercor egyszer használatos egészségügyi eszközöket gyártó magyar-egyiptomi vegyesvállalatot, amely jól mutatja, hogy a két ország közösen milyen eredményeket tud elérni.

Naglá el-Ahváni egyiptomi nemzetközi együttmûködési miniszter a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a két ország közötti mintaértékû gazdasági és politikai viszony azóta fennáll, hogy Egyiptom elsõ arab államként diplomáciai kapcsolatot létesített Magyarországgal, amelyet 1957-ben nagyköveti szintre emeltek. Ahváni kijelentette, hogy a kereskedõház kairói képviseleti irodájának megnyitása fontos lépés, hogy további piaci, kereskedelmi és befektetési lehetõségek nyíljanak meg a magyar vállalatok elõtt Egyiptomban, ami megnyithatja az utat további afrikai, illetve közel-keleti piacok felé is.

Hangsúlyozta, hogy ezen cégek Egyiptom számára is kaput jelenthetnek Európa felé egy olyan idõben, amelyben Kairó a gazdasági stabilitás megteremtésén fáradozik. Ahváni rámutatott, hogy jelentõs mértékû magyar befektetések vannak Egyiptomban az ipar, a mezõgazdaság, az informatika, a szolgáltatóipar és az idegenforgalom területén. Reményét fejezte ki, hogy ezek a befektetések a jövõben csak gyarapodni fognak. Az együttmûködési miniszter felhívta a figyelmet a jövõ év márciusára tervezett, Sarm-es-Sejk-ben tartandó nemzetközi gazdasági konferenciára, amelyen Egyiptom nagy értékû beruházási projekteket és lehetõségeket mutat majd be, és amelyen reményei szerint Magyarország a legmagasabb szinten fogja magát képviseltetni.

A kedvezõ egyiptomi gazdasági körülményekkel kapcsolatban megemlítette a képzett munkaerõt, illetve az ipari, a mezõgazdasági és az idegenforgalmi szektorok kínálta befektetési lehetõségeket, valamint az ország stabil bankrendszerét. Ahváni végezetül felhívta a figyelmet az együttmûködés következõ praktikus lépésére, az egyiptomi-magyar gazdaságfejlesztési bizottság második ülésére, amely valószínûleg 2015 elsõ felében, Budapesten kerül megrendezésre.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!