2021. december 7. Kedd, Ambrus.
 
Bankkártyánk helyett is jó az okosmobilForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-11-30 11:54:59
A plasztiklap helyett elég a mobilt odaérinteni a pénztárnál a terminálhoz. Elindult itthon a MobilTárca.

Hagyományos, plasztik bankkártyája nélkül is útnak indulhat az új szolgáltatás használói, ha náluk van NFC-lapkával szerelt okostelefonjuk. A MobilTárca ugyanis képes kiváltani a bankkártya funkcióját, bárhol lehet vele fizetni, ahol Paypass terminál van felszerelve.
A mobilunk mostantól bankkártya is

Elég odatartani a - bekapcsolt - okostelefont az olvasó közelébe, a kívánt összeget a rendszer levonja a felhasználó bankszámlájáról. A kis értékû vásárlásoknál a fizetés csupán ennyibõl áll, a nagyobb összegûek esetében biztonsági okokból PIN-kódot is be kell ütni a telefonon. A technológia nem csak fizetésre alkalmas, a telefon odaérintésével belépõjegyet, bérletet, hûségkártyát is helyettesíthet az okostelefon, ha az adott helyszínen felszereltek megfelelõ leolvasó terminálokat.

Bevezetését megelõzõen a MobilTárcát  egy éven át tesztelték a magyar mobilszolgáltatók, a cégek közül elsõként a Magyar Telekom vezeti be élesben ügyfelei számára a szolgáltatást. Decembertõl azok az ügyfelek tudnak majd - NFC lapkával szerelt - okostelefonjukkal fizetni, akik OTP-s betéti számlával rendelkeznek. Az OTP Bank szerint az okostelefonba telepíthetõ virtuális bankkártyát ugyanolyan biztonságosan lehet használni, mint plasztiklapba épített társait.

A hagyományos, chipes, vagy mágnescsíkos kártyák olvasására való termináloknál nem lehet a mobiltárcás készülékekkel fizetni, de a fizetési rendszer hátterét biztosító Mastercard cég három éven belül mindegyik terminálját alkalmassá teszi Magyarországon az okostelefonos fizetésre. Még a közeljövõben tervezik azt is, hogy a megoldást ital-, és ételautomatákba is beépítsék, így ezekhez sem kell többé aprópénzért kutatni a zsebünkben.

A Telenornál elmondták, hogy rövid idõn belül tervezi, hogy elérhetõvé tegye ügyfeleinek a MobilTárcát, míg a Vodafone azt is elmondták, hogy a jövõ év elsõ negyedévében tervezik az éles indulást.
Az iPhone-osok egyelõre kimaradnak

Bár az Apple idén õsszel bejelentette saját NFC-s fizetési megoldását, az iPhone 6-ban debütáló Apple Pay-t, a MobilTárcát itthon egyelõre csak a megfelelõ androidos készülékek tulajdonosai tudják használni - derült ki a MobilTárca bejelentésén. Az Apple rendszere azonban zárt, és jelenleg csak az Egyesült Államokban érhetõ el, így a MobilTárcát egyelõre nem lehet használni az iPhone-okkal. Egyelõre a windowsos telefonok sem támogatottak, mivel a fejlesztõk elsõként a piac 80 százalékát lefedõ Google-platformra koncentráltak.

Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezetõje szerint e készülékek köre mostanra ért el egy olyan kritikus tömeget, amikor már megéri bevezetni élesben a szolgáltatást - ma már a mobilcég kínálatának háromnegyedét ilyen telefonok teszik ki. Év végére harmincra nõ az NFC-s telefonok kínálata a cégnél. Mattheisen szerint arra is szükség lesz, hogy oktassák a felhasználókat, sokan ugyanis nem is tudják, hogy a telefonjukban van NFC-lapka, és hogy azt mire lehet használni.

Az NFC chip egyébként nem egy drága alkatrész, ezért a fizetést biztosító megoldás nem csak felsõkategóriás, hanem olcsó androidos mobilokkal is használható, bár az ügyfél SIM-kártyát ez esetben egy speciális típusra kell lecserélni - ez ingyenes -, és a használathoz mobilinternetre is szükség van. Ha ezek megvannak, az ügyfélnek csak egy appot kell letöltenie a Google Playrõl. A MobilTárcában lévõ virtuális jegyek, bankkártyák, belépõk hitelesítés után bármikor átköltöztethetõk új okostelefonra is.

Az app egy olyan térképes keresõt is tartalmaz, ami megmutatja, hogy a közelben hol találhatok NFC-s fizetésre alkalmas terminálok, elfogadóhelyek.
Hol lehet használni?

Jelenleg több mint kétmillió darab érintéses fizetésre használható Paypass-bankkártya van hasznalátban Magyarországon, és több mint húszezer elfogadóhelyen lehet ezekkel fizetni - ezek mindegyikén lehet használni a MobilTárcát is.

A szolgáltatással nem csak vásárolni lehet, de a színház- és koncertjegyeket, belépõket is kiváltja az új technológia a Jegy.hu-nál - bizonyos helyszíneken. A rendszerhez csatlakozott még a Supershop is, ahol a hûségpontok gyûjtése vált lehetségessé okostelefonnal.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!