2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Devizahitelek – Elhalasztották a döntést az UCB Ingatlanhitel perében másodfokonForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-12-01 14:17:50
December 12-ére halasztotta a másodfokú határozat kihirdetését az UCB Ingatlanhitel Zrt. devizahiteles perében a Fõvárosi Ítélõtábla hétfõn Budapesten.

Az ügyben októberben már született ítélet másodfokon, ekkor az ítélõtábla eljárásjogi szabálysértés miatt hatályon kívül helyezte az elsõfokú döntést és újratárgyalásra kötelezte az elsõ fokon eljáró Fõvárosi Törvényszéket. A törvényszék november 4-én hozta meg ítéletét, amelyben részben helyt adott a felperes UCB Ingatlanhitel Zrt. keresetének. A bíróság ekkor megállapította: a 2010. január 1-jétõl, valamint az azt követõ idõszakban hatályos általános szerzõdési feltételek díj- és költségemelést lehetõvé tevõ rendelkezései valamennyi törvényi elvnek megfelelnek, ezért tisztességesek és érvényesek.

Ezen túl a bíróság elutasította a keresetet a megjelölt rendelkezések azon részében, amelyek nem tartoznak a devizahiteles törvény hatálya alá, vagy azért, mert azok az átláthatóság elvébe ütköznek. A döntés ellen mind a felperes hitelintézet, mind az alperes magyar állam fellebbezett. A felperes kérte egyedi normakontroll eljárás kezdeményezését az Alkotmánybíróságnál (Ab) és a tárgyalás felfüggesztését. Ezen kívül a folyamatban lévõ perek és Ab-nál folyamatban lévõ eljárások befejezéséig is kérte a tárgyalás felfüggesztését, és indítványozta az elõzetes döntéshozatali eljárást. Elõadta a fellebbezésben, hogy a kereset utal ágazati, közigazgatási jogi kötelezettségekre is.

Ilyen az a 2013-tól érvényes rendelkezés, ami kötelezõvé teszi az árazási elvek belsõ szabályzat bevezetését. Ez meghatározza, hogy a szerzõdésnek kell tartalmaznia az oklistát, az árazási elveknek meg az oklista felmerülése esetén való eljárás fõbb elveit. A felperes hitelintézet szakszerûtlenül járt volna el, ha az árazási elvek tartalmát párhuzamosan a szerzõdésekbe is beleveszi, mivel a jogalkotó célja nyilvánvalóan az volt, hogy a szabályozás olyan részletezettséggel maradjon a szerzõdésben, amennyire az odavaló.

Banki szabályzatba pedig kerüljön bele az a rész, amely annak jellege, összetettsége miatt szerzõdéses fogalmakkal nem írható le, azt a fogyasztó szakértelem hiányában nem is látna át. Ennek a betartását a fogyasztó védelmében eljáró a felügyelet ellenõrzi – jegyezte meg a felperes.

Álláspontja szerint irreleváns, hogy az árazási elvek nem nyilvánosak a fogyasztó számára, mivel ez a törvényi szabályozás következménye. Az átláthatóság érvényesülését a kölcsönszerzõdésben foglalt kikötések és az árazási elvek együtt biztosítják - vélte. Az alperes magyar állam fellebbezésében kérte az elsõfokú ítélet megváltoztatását, a felperes keresetének teljes elutasítását és a megállapított perköltség összegének megemelését.

A részleges érvénytelenség alkalmazásáról kifejtette: a törvény a tisztességtelenség vélelmét a szerzõdéses kikötések egységként kezelt egészére állítja fel. Ebbõl következik, hogy az egyoldalú szerzõdésmódosítást lehetõvé tevõ szerzõdéses kikötés nem bontható tovább. Az alperes elõadta: ha a bíróság egyes okokat kiemel, míg másokat érintetlenül hagy, akkor korlátozott oklistát hoz létre, amellyel megváltoztatja a felek szerzõdéses akaratát. Az érvényes és érvénytelen okok keveredése miatt az esetleges elszámolás is átláthatatlanná válhat.

Felperes fellebbezési ellenkérelmében a részleges érvénytelenség kapcsán kifejtette: semmi sem zárja ki, hogy alegységekre bontsa a bíróság az egyes szerzõdésmódosítási okokat, az oklistát. Ezek önállóan értelmezhetõk és gyakran közük sincs egymáshoz – tette hozzá. Nem vezethetõ le a törvénybõl, hogy ha a bíróság új, módosított oklistát hoz létre, akkor ezzel a felek szerzõdéses akaratát pótolja.

Az alperes fellebbezési ellenkérelmében kifejtette: a bíróság az oklista valamennyi elemét egyenként megvizsgálta és helyesen következtetett arra, hogy nem felelt meg az átláthatóság elvének. Semmi akadálya nem volt annak, hogy a felperes az árazási elveket a fogyasztói szerzõdés részévé tegye – tette hozzá.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!