2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Devizahitelek - Fenntartja a Kúria az elutasító ítéletet az AEGON Magyarország ügyébenForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-12-01 14:36:33
A Kúria december 1-jén meghozott érdemi döntésével hatályában fenntartja a másodfokú bíróság jogerõs, elutasító ítéletét az AEGON Magyarország Hitel Zrt. által a magyar állam ellen, az általános szerzõdési feltételekhez kapcsolódó törvényi vélelem megdöntése iránt indított perében - derül ki a Kúria honlapján hétfõn közzétett sajtóközleménybõl.

A felperes pénzintézet a felülvizsgálati kérelmében túlnyomórészt eljárásjogi jogszabálysértésekre hivatkozott, mivel a másodfokon eljáró Fõvárosi Ítélõtábla egyes - általa nem a törvény hatálya alá tartózónak tekintett -, a keresetet elutasító elsõfokú ítéleti rendelkezéseket a felperes kereshetõségi joga hiányára utalással hagyta helyben.

A Kúria ítéletében kifejtette: a "deklaratív" rendelkezések - amelyek a felperest az egyéb szerzõdéses rendelkezésekre utalással "felhatalmazták" a szerzõdésmódosításra - szintén az egyoldalú szerzõdésmódosítás feltételrendszerének részét képezik, így nem különíthetõk el az egyoldalú szerzõdésmódosítás konkrét feltételeit szabályozó szerzõdéses rendelkezésektõl, ezért e körben a másodfokú bíróság ítéletének indokolását módosította.

A Kúria ugyanakkor egyetértett a másodfokú bírósággal a biztosításhoz, illetve életbiztosításhoz kötött kamatkedvezmény esetén alkalmazandó szerzõdéses rendelkezések megítélése tekintetében, ezek ténylegesen nem tartoznak a törvény hatálya alá.

A felmondhatóság jogkörében a felperes érvelését a Kúria nem találta alaposnak, mert a vitatott rendelkezések nem tették lehetõvé az egyoldalú kamat, költség, díj módosítása esetén a fogyasztó számára a szerzõdés azonnali hatályú felmondását.

A felülvizsgálati kérelemben hivatkozott egyéb eljárásjogi jogszabálysértéseket sem találta a Kúria megállapíthatónak - olvasható a közleményben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!