2024. április 24. Szerda, György.
 
OGY - Változnak a jogállási törvényekForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-12-02 09:10:36
A jövõben a vezetõ beosztásban lévõ kormánytisztviselõkre is kiterjed a köztisztviselõk mellett a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettség - a többi közt ezt is tartalmazza a jogállási törvények módosítása, amelyet hétfõn 128 igen szavazattal, 51 ellenében fogadott el a Ház.

Az egyes jogállási törvények módosításáról szóló elõterjesztés elfogadásával a Miniszterelnökséget vezetõ miniszterhez kerül az európai integrációs ügyekhez kapcsolódó feladat- és hatáskörök jelentõs része, köztük a brüsszeli állandó képviselet szakmai irányítása és a munkáltatói jogok gyakorlása.

A változtatás értelmében a miniszteri biztosok megbízatása a kinevezõ miniszter hatáskörgyakorlásának megszûnésével megszûnik. Egy az elõterjesztéshez benyújtott módosítás arra is lehetõséget ad, hogy államtitkár is kinevezhetõ legyen miniszteri biztossá, és akár mindkét tisztségéért díjazásban részesülhet.

A polgármesterek és az alpolgármesterek szabadságának, végkielégítésének kérdését is a törvénycsomag rendezi, emellett a rájuk vonatkozó fegyelmi és kártérítési szabályok is a közszolgálati tisztviselõkrõl szóló jogszabály részei lesznek, ugyanakkor a polgármesterek sem kormány-, sem köztisztviselõvé nem válnak. A fegyelmi szabályok értelmében a polgármester tisztsége a fegyelmi eljárás ideje alatt felfüggeszthetõ.

A módosítás tartalmazza az összeférhetetlenségi szabályok megváltozását is, erre azért volt szükség, hogy a közszolgálati tisztviselõkrõl szóló törvény összhangba kerüljön a helyi önkormányzatokról és nemzetiségekrõl szóló törvényekkel.

A törvénycsomagban szerepel az is, hogy közjogi tisztsége igazolására igazolványt kap a házelnöktõl többek között a köztársasági elnök, a miniszterelnök, az Alkotmánybíróság elnöke és tagjai, a Kúria elnöke, a legfõbb ügyész, az Országos Bírósági Hivatal elnöke, az alapvetõ jogok biztosa és helyettese, valamint az Állami Számvevõszék elnöke. Ugyancsak kap ilyen igazolványt a miniszter, az államtitkár, a közigazgatási államtitkár és a helyettes államtitkár, számukra az okmányokat azonban a köztársasági elnök állítja ki. A házelnök igazolványát a mentelmi bizottság elnöke állítja ki.

Az uniós joggal való összhang érdekében pontosították a szülési szabadságot is, az édesanya továbbra is jogosult lesz egybefüggõen 24 hét szülési szabadságra, ebbõl azonban két hetet köteles is igénybe venni.

Várandósság esetén a felmentési védelmet megalapozó körülményre a kormánytisztviselõ nemcsak a felmentést megelõzõ közlés esetén hivatkozhat, elegendõ a munkáltató tájékoztatása.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!