2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Önkormányzat 2014 - NVB-elnök: ne a népszámlálás alapozza meg a települési nemzetiségi választás kitûzésétForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-12-02 10:46:44
A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke szerint indokolt lenne, hogy ne a népszámlálás adataihoz kössék, mely településeken tartható nemzetiségi választás.

Patyi András a parlament honlapján hétfõn közzétett, a nemzetiségi választás tapasztalatairól szóló beszámolójában összegezte a választási bizottság tapasztalatait és - a kitûzött és megtartott nemzetiségi önkormányzati választások alapján - jogszabály-módosításra tett javaslatot.

A testület elnöke felidézte: a jelenlegi szabályozás szerint a települési nemzetiségi önkormányzati választást akkor kell kitûzni, ha a településen élõ nemzetiségiek száma a legutolsó népszámlás elérte a 25-öt.

A népszámlálási adatok alapulvétele egybeesik az általánosan követett európai gyakorlattal - jegyezte meg Patyi András. Hozzátette: ugyanakkor a választási szervek tapasztalatai alapján elmondható, hogy az adott településen élõ nemzetiségiek száma a 2011. évi népszámlálási adatok és a 2014-ben benyújtott nemzetiségi regisztrációs kérelmek alapján jelentõs eltérést mutat.

Mint írta, 50 olyan település volt, ahol a regisztráció alapján legalább 25-en szerepeltek egy adott nemzetiség névjegyzékében, azonban a népszámlálási adatok alapján nem tûzhették ki a települési nemzetiségi képviselõ-választást. Ezzel szemben 569, a bizottság által kitûzött települési választást azért nem tudtak megtartani, mert nem volt a megválasztható képviselõk száma szerinti (három vagy négy) jelölt.

Mindezek alapján megfontolandó egy az alaptörvénnyel összeegyeztethetõ olyan megoldás, amely más feltételhez köti a települési nemzetiségi választás kitûzését - írta beszámolójában Patyi András.

Megjegyezte, a nemzetiségi önkormányzat létrehozásának igénye felmérhetõ például az adott településen regisztrált nemzetiségi választópolgárként nyilvántartottak számának alapulvételével.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!