2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Mol: 15 millió dollárt fizettek a kurdokForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-12-03 10:50:35
Címkék: Bihari hírek, mol
A Mol Nyrt. partnere, a Gulf Keystone Petroleum Limited bejelentése szerint a kurdisztáni régió kormánya kifizetett bruttó 15 millió dollárt a GKP-nak az olajexport részbeni ellenértékeként - közölte a Mol a tõzsde honlapján kedden.

A közlemény idézi Alexander Dodds-ot, a Mol kutatás-termelés ügyvezetõ igazgatóját, aki elmondta: biztosak benne, hogy korábbi nyilatkozatával összhangban, a kurdisztáni régió kormánya rendszeres idõközönként fizet majd az exportált kõolajért.

Hozzátette, mindent megtesznek azért, hogy az Akri Bijeel és a Shaikan blokk kitermelését minél gyorsabban felfuttassák, hozzájárulva ezzel a kurdisztáni kormány ambiciózus exportcéljainak eléréséhez.

Az MTI érdeklõdésére a Mol közölte: az összeg önmagában is fontos, de mérföldkõ, hogy elindult végre a kifizetés. A Molra esõ részt a projektben meglévõ részesedése és a megosztási szerzõdés feltételei határozzák meg.

A magyar olajipari társaság korábbi közleménye szerint a Shaikan területe 283 négyzetkilométer, itt a Mol 20 százalékos részesedéssel rendelkezik, operátora a Gulf Keystone Petroleum. A blokk kitermelése jelenleg 25 000 hordó naponta, ami várhatóan az év végére, további három kút termelésbe állításának eredményeként, eléri a 40 000 hordót.

A kurd régió másik blokkja, az Akri-Bijeel, amelynek a Mol 80 százalékos részesedéssel operátora - a magyar cég irányítja a kutatásokat -, míg a Gulf Keystone Petroleumnak 20 százalékos a részesedése. A tervek szerint a magyar olajtársaság 2015-ben 500 millió dollárt költ az Akri-Bijeel, illetve a Shaikan blokk mezõlehatárolási és termelési programjára.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!