2024. május 6. Hétfő, Ivett, Frida.
 
Így változhat a segélyezési rendszerForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-12-07 09:02:19
Az a cél, hogy mindenki, aki rászoruló, megkapjon minden segítséget – mondta az átalakuló segélyezési rendszerrõl a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelõs államtitkár a Kossuth Rádió 180 perc címû mûsorában.

A jelenlegi támogatási rendszernek vannak olyan diszfunkciói, amelyeket rendbe kell tenni - mondta Czibere Károly példaként az átláthatóságot, a széttöredezettséget említve. Az állampolgároknak egyértelmûen látniuk kell, melyik támogatás mire szolgál, és hogyan juthatnak hozzá – tette hozzá. Hangoztatta továbbá: alapvetõ cél az igazságosság is, az kapjon segítséget, aki valóban rászorul, és oda érkezzen a támogatás, ahol a legnagyobb a baj.

A lépés kételemû – ismertette. Az úgynevezett jövedelemkompenzáló támogatásokról szólva elmondta: a foglalkoztatáshelyettesítõ támogatás és a rendszeres szociális segély – utóbbi egészségkárosodott és gyermekfelügyeleti támogatássá alakul, és 2 százalékkal emelkedik – elkerül az önkormányzatoktól a járásokhoz. Ezek esetében az állam, a központi kormányzat felelõsségét szeretnék hangsúlyozni, az említett ellátásokat a jövõben 100 százalékban az állam finanszírozza majd.

Az ápolási díj és az idõskorúak járadéka továbbra is a járásoknál marad, ugyanakkor a további, összefoglaló nevükön kiadáskompenzáló - például a lakásrezsihez kapcsolódó - támogatások teljes egészében önkormányzati hatáskörben lesznek, ezeket települési támogatásként az önkormányzatoknak kell biztosítaniuk. Március 1-jére minden önkormányzatnak el kell készítenie az új szabályozáshoz alkalmazkodó rendeletét – hívta fel a figyelmet az államtitkár, aki szólt arról is, hogy azok az önkormányzatok, amelyek kevés bevétellel rendelkeznek, számíthatnak egy 30,1 plusz 5 milliárd forintos keretre.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!