2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Az online vásárlás veszélyeire figyelmeztet a Budapesti Békéltetõ Testület és a BDO MagyarországForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-12-07 09:16:11
Az online vásárlás népszerûsége növekszik Magyarországon, a karácsonyi vásárlások idején ennek a veszélyeire figyelmeztet a Budapesti Békéltetõ Testület és a BDO Magyarország csütörtöki közleményében.

A BDO Magyarország könyvvizsgáló és tanácsadó cég szerint az ünnepek elõtti idõszakban megnõ az adathalászattal és internetes bûnözéssel foglalkozó csoportok aktivitása. Az Európai Központi Bank (EKB) jelentése szerint Magyarországon a kártya jelenléte nélküli tranzakciók (CNP-tranzakciók) során elkövetett csalások értéke 2012-re egy év alatt 30 százalékkal nõtt, és az összes kártyacsalás felét így követték el. A bankjegyautomaták (ATM) révén elkövetett csalások aránya 27, míg a kártyás fizetést lehetõvé tévõ POS berendezések révén okozott károk aránya 23 százalékra csökkent. A biztonságos online vásárlás szabályai közül a BDO közleménye kiemeli a megbízható link fontosságát. Kiemelten figyelni kell arra, hogy milyen weboldalra irányít át a link, és amennyiben gyanúsan néz ki a weboldal címe - például a bolt neve nem egyértelmû benne - a legjobb ha mi nyitunk egy böngészõ oldalt, és kézzel írjuk be az online shop weboldalának címét.

Ne vásároljunk, vagy ne kezdeményezzünk online fizetési folyamatot publikus WiFi hálózaton. Kávézók, illetve egyéb publikus helyek nyitott WiFi-hálózatai kedvenc vadászterületei az internetes bûnözõknek, ezért online boltba regisztrálni is csak védett hálózaton szabad - figyelmeztet a cég.Törekedni kell a megbízható üzlet és fizetési opció - például PayPal - kiválasztására, és a megbízható adatvédelemre. Ez utóbbinál mindig ellenõrizzük, hogy az online bolt címe HTTPS-sel kezdõdik-e - teszik hozzá.

A Budapesti Békéltetõ Testület ajánlása szerint fontos, hogy a fogyasztók ne hagyják magukat befolyásolni azzal, hogy az ajánlat csak egy bizonyos, rövid ideig érvényes. Minden esetben össze kell hasonlítani az azonos vagy hasonló kategóriájú termékek vételárát és az egyéb szerzõdéses feltételeket is más forgalmazók ajánlataival, és csak ezt követõen, valamennyi lényeges információ birtokában szabad szerzõdést kötni.

Rámutatnak: azzal a vállalkozással ne kössenek szerzõdést, amely nem tette közzé internetes honlapján legalább az alapadatokat. A fizetés és a kiszállítás pontos feltételeirõl tájékozódni kell a szerzõdéskötés elõtt.

A fogyasztó 14 naptári napon belül indokolás nélkül elállhat a szerzõdéstõl, amit a termék átvételétõl kell számítani. A vitás kérdések ingyenes és gyors rendezéséhez a békéltetõ testület nyújt segítséget.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!