2024. április 24. Szerda, György.
 
Olaszliszka: ketten végig hazudtakForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-10-29 14:57:55
A vádlottak azért sem mondják el a teljes igazságot, mert féltik a családjukat.

Szerdán 10 órától megkezdõdik az olaszliszkai lincselés másodfokú tárgyalásának harmadik felvonása a Debreceni Ítélõtáblán.

 

Olaszliszka: ketten végig hazudtak

Annak a lánynak a beidézésével folytatódott szerdán a Debreceni Ítélõtáblán az olaszliszkai lincselés ügye, aki az áldozat, Szögi Lajos elé szaladt azon a bizonyos 2006. október 15-ei délutánon, s aki miatt a tiszavasvári tanár fékezni kényszerült. A most tinédzserkorú lány – a másodrendû H. Dezsõ gyermeke – a jog adta lehetõségével élve nem kívánt vallomást tenni a családtagjait érintõ ügyben.

Következett az igazságügyi mûszaki szakértõ, aki a bírói és ügyészi kérdésekre kijelentette: Szögi Lajos Reanult személygépkocsiján egyetlen olyan sérülés sem volt, ami arra utalt volna, hogy bárkit elütött volna. A szakértõ a jármûvön olyan porletörlési nyomot sem rögzített, amely bizonyosan gyalogos elsodrására utalt volna. Ugyanakkor elképzelhetõnek nevezte azt a védõi elgondolást, mely szerint az autó jobboldali visszapillantója esetleg nekiütõdött a gyereknek, de csak behajlott, s majd csak a vádlottak törték össze az autó késõbbi megrongálása során.



Feszült hangulatban

A tárgyalás délutánjára felpörögtek az események. Balla Lajos bíró felolvasta a vádlottak keddi, olaszliszkai helyszíni tárgyaláson tett nyilatkozatait, és az észrevételeiket is meghallgatta.

Ennek során az elsõrendû vádlott, ifjabb H. Dezsõ megismételte korábbi nyilatkozatát, miszerint soha nem tagadta, hogy „benne volt a bûncselekményben”. Magyarázatként hozzáfûzte: azt hitte, Szögi Lajos halálra gázolta a húgát. Édesapja – H. Dezsõ – úgy nyilatkozott, hogy a hetedrendû vádlottal, J. Gusztávval futott a helyszínre, ahol egyszer pofonvágta a tanárt, de aztán bement a házába megnézni, mi van a lányával.

A férfi hazuságvizsgálatot kérve kijelentette: nem igaz, hogy baltáért rohant levágni Szögi Lajos fejét, és az sem, hogy a felesége kiabálta volna, hogy „Öljétek meg a magyart!”. – Ez a lánytestvérem szájából hangzott el – állította a vádlott. Megnevezett egy tanút is, aki a lincselés elejétõl a végéig a helyszínen tartózkodott, de akit eddig egyik bíróság sem idézett meg.



Hol az igazság?

A harmadrendû vádlott, Sz. András – aki ifjabb H. Dezsõvel együtt már a lincselés után feladta magát a rendõröknek – azzal állt elõ a szerdai tárgyaláson, hogy idáig végig hazudott. Mint mondta, õ volt, aki az utastérbe benyúlva igyekezett megakadályozni a rémült Szögi Lajost abban, hogy elinduljon, de utána egyetlen ujjal sem nyúlt hozzá (ezt az összes vádlott vallomása erõsítette). Tizenöt éves öccse, Gergõ – a negyedrendû vádlott – viszont egyszer mezítláb fejberúgta az áldozatot, mire András elvonszolta onnan. A harmadrendû vádlott akkor még azt hitte, megmentheti testvérét a felelõsségre vonástól, ezért a lincselés után, amikor is az elkövetõk – egy J. József nevû férfi közremûködésével – megbeszélték, miként vezethetik félre a nyomozó hatóságokat, úgy döntött, „elviszi a balhét”. Késõbb meggondolatlanul tettünk egymásra vallomásokat – tette hozzá Sz. András, aki az elsõfokú ítélethozatal elõtt el kívánta mondani mindezt, de a bíróság elutasította megszólalását.

Öccse, aki eddig tagadta, hogy részt vett volna a lincselésben, megerõsítette testvére állításait.

A bírói kérdésre, hogy ezeket eddig miért nem mondták el, Sz. András úgy válaszolt, hogy mára „értelmetlennek látja”, s idegileg „nem bírja ezt az egészet”. Testvére úgy fogalmazott: eddig gyávaságból nem vállalta a felelõsséget.

A bírói kérdésre, hogy ezeket eddig miért nem mondták el, Sz. András úgy válaszolt, hogy mára „értelmetlennek látja”, s idegileg „nem bírja ezt az egészet”. Testvére úgy fogalmazott: eddig gyávaságból nem vállalta a felelõsséget.

Sz. Gergõ további résztvevõként említette ifjabb H. Dezsõt és J. Gusztávot is. Utóbbi a tárgyaláson többször hevesen tiltakozott ez ellen, mondván, a hatodrendû vádlott F. Györggyel együtt belerángatták az ügybe. A férfi szintén hazugságvizsgálatot kért, mondván, ez az egyetlen esélye ártatlansága bizonyítására. J. Gusztáv közölte: a bûncselemény helyszínén úgy hallotta, azért ifjabb H. Dezsõnek és Sz. Andrásnak kellett elvinnie a balhét, mert az elkövetõk sakkozása szerint elõbbi fiatal felnõttkorúként, utóbbi pedig büntetlen elõéletûként kevesebb szabadságvesztéssel megúszhatja, mint a többség.

A tárgyalás csütörtökön a táblabíróságon folytatódik az ötöd-, hatod-, heted- és nyolcadrendû vádlottak meghallgatásával.



Ratalics László Félthetik a családjukat

A vádlottak szavaiból és a különféle kérdésekre adott válaszaikból világosan kiderült: az olaszliszkai gyilkosságnak más elkövetõi is voltak, mint akik most a vádlottak padján ülnek.

De neveket se a bírónak, se az ügyésznek, se a sértetti oldal ügyvédjének, se a hatodrendû vádlott védõjének nem sikerült kicsikarnia szerdán. A vádlottak viselkedésébõl csak következtetni lehet rá, hogy leginkább a kint lévõ családtagjaikat féltik a többi támadó megnevezésétõl.




A vádlottak

Elsõrendû vádlott – ifjabb H. Dezsõ
Másodrendû vádlott – H. Dezsõ
Harmadrendû vádlott – Sz. András
Negyedrendû vádlott – Sz. Gergõ
Ötödrendû vádlott – H. Dezsõné
Hatodrendû vádlott – F. György
Hetedrendû vádlott – J. Gusztáv
Nyolcadrendû vádlott – H. Krisztián

 


A tárgyalás részleteit olvassa el itt:

15.56 A tárgyalásnak mára vége, csütörtökön 10 órától folytatódik a táblabíróságon.


15.53 A hetedrendû vádlott élénken tiltakozik az ellen, hogy részt vett volna a lincselésben.

15.44 A negyedrendû vádlottat kérdezik, a bíró, az ügyész, a sértett jogi képviselõje, illetve a hatodrendû vádlott védõje szeretnének belõle további neveket kihúzni, de ellenáll.

15.35 Negyedrendû vádlott: "Végig nem mondtam igazat." Ezt követõen Sz. Gergõ elmondta, mire emlékszik a történtekbõl azzal a kitétellel, hogy "kint bûnösöket már nem kell keresni". 

15.05 A harmadrendû vádlott borít: most azt mondja, több vádlottra tett terhelõ vallomást az eltelt 3 évben azért, hogy mentse az öccsét, aki részt vett a lincselésben. A dolog pikantériája, hogy a testvére késõbb mégis a vádlottak padjára került mint negyedrendû vádlott (Sz. Gergõ).


15.01 A hetedrendû vádlott, J. Gusztáv azt állítja: az igazi tettesek abban állapodtak meg, hogy két férfi, az elsõ- és a harmadrendû vádlott vigye el a balhét. Elõbbi azért, mert fiatal felnõttkorú, utóbbi, mert büntetlen elõéletû, s õk talán nem kapnak annyit, mint a többiek, gondolták az elkövetõk.


14.37 Ezúttal a vádlottak is megszólaltak. Míg az elsõrendû vádlott állítása szerint a hatod- és hetedrendû vádlottak is benne voltak a lincselésben, addig ezt õk határozottan cáfolták. A tárgyalás nagyon felpörgött, szembesítések sora zajlik.

13.36 A tárgyalás perceken belül folytatódik. A bíró a vádlottak keddi, olaszliszkai helyszíni tárgyaláson tett nyilatkozatait fogja felolvasni.

Most ebédszünet, folytatás fél kettõkor.

11.55 A szakértõ elképzelhetõnek nevezte ugyanakkor azt a védõi felvetést, mely szerint a jobboldali visszapillantó mégis nekiütõdött az úttesten Szögi Lajos elé kerülõ gyereknek, de akkor nem sérült meg, csak behajlott. A védõi elképzelés szerint a tükör majd a kocsi megrongálása során károsodott.

11.15Az ügyész emlékeztet a harmadrendû vádlott korábbi nyilatkozatára, mely szerint õ üresbe tette a sebváltót. Azt szeretnék kideríteni, hogy miért fulladt le az áldozat kocsija, amikor megpróbált elmenekülni a rátámadók elõl - sikertelenül.

10.54 A szakértõ kijelentette: a kocsin egyetlen olyan sérülés sem volt, ami arra utalt volna, hogy Szögi Lajos bárkit is elütött volna. Az áldozat kocsiján olyan porletörlési nyomot sem rögzített, amely bizonyosan gyalogos elgázolására, elsodrására utalt volna.

10.48 Most az igazságügyi mûszaki szakértõ meghallgatása következik. Elhangzott: a helyszínen az autó beltéri vizsgálata nem történt meg, mivel a bûnügyi technikusok dolgoztak rajta.

A szakértõ majd négy nappal késõbb vizsgálta meg belülrõl a rendõrség telephelyén. A sebváltó négyesben volt, a kocsin lévõ rongálások a jármû álló helyzetében keletkeztek.

10.21 A lány a vádlottak hozzátartozója. Élve jogával,  a vallomástételt megtagadta. Bírói kérésre hátul helyet foglalt.

10.16 A tárgyalás egy fiatalkorú tanú, egy tinédzser lány meghallgatásával kezdõdik.

10.08 10 óra után pár perccel fegyõrök és kommandósók kíséretében megérkezett a 8 vádlott. Hét férfi, egy nõ. A másodrendû vádlott, H. Dezsõ és az ötödrendû H. Dezsõné házastársak. Két fiuk is a vádlottak padján ül: ifjabb H. Dezsõ elsõrendû és H. Krisztián nyolcadrendû vádlott.

9.59 A mai tárgyalási nap fõ kérdése: vajon tényleg megteszi-e feltáró jellegû vallomását a harmadrendü vádlott, mint azt a keddi helyszíni tárgyalás során említette.


9.55  A légkör nyugodt, a rendõri jelenlét a hétfõihez hasonlóan jól érzékelhetõ.


9.53 A fellebviteli fõügyészség képviselõje már a helyén van, akár a védõk többsége. A vádlottakat még nem kísérték be, s a bírói tanács sem foglalta el a helyét.


9.49 Szerdán 10 órától megkezdõdik az olaszliszkai lincselés másodfokú tárgyalásának harmadik felvonása a Debreceni Ítélõtáblán. A táblabíróság aulája már megtelt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!