2024. április 19. Péntek, Emma.
 
OGY - Polt: konszolidált a kriminalitási helyzet MagyarországonForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-12-12 14:23:45
A legfõbb ügyész szerint a bûnözés korábbi robbanásszerû növekedésével és kedvezõtlen minõségi változásaival szemben 2009 és 2013 között alapvetõen konszolidált kriminalitási helyzet alakult ki Magyarországon.

Polt Péter szerdán az Országgyûlésben az ügyészség elmúlt öt évben végzett tevékenységérõl szóló beszámolójában közölte, esetenként elõfordulnak megdöbbentõ, komoly tárgyi súlyú bûncselekmények, amelyek közfelháborodást keltenek. Pozitívumként értékelte a legsúlyosabb bûncselekmények esetén a magas felderítési arányt, valamint azt, hogy a közelmúltban több, hosszabb ideje felderítetlen ügy elkövetõjét sikerült eljárás alá vonni.

Értékelése szerint törvényesen és hatékonyan dolgozott az ügyészég, de a szervezet munkáján mindig van javítanivaló.

Polt Péter közölte, a legjelentõsebb változás az általa vezetett szervezet jogalkalmazói tevékenységében az elmúlt öt évben az új büntetõ törvénykönyv (Btk.) hatálybalépése volt.

Mint mondta, a regisztrált bûncselekmények és bûnelkövetõk száma 2009 és 2013 között némi ingadozással stagnált; a regisztrált bûncselekmények száma évrõl évre 400-450 ezer közelében van. Kiugró emelkedés 2012-ben volt, akkor 472 ezer bûncselekményt regisztráltak - jegyezte meg.

A legfõbb ügyész azt mondta, egyértelmû emelkedést a vagyon elleni, az igazságszolgáltatás elleni, a korrupciós és az okirattal kapcsolatos bûncselekmények mutatnak. Elmondta, az emberölések száma 2013-ig csökkent, tavaly némileg emelkedett, akkor 138 szándékos, befejezett emberölést regisztráltak.

A korrupciós bûncselekmények az elmúlt években strukturális átalakuláson mentek keresztül: a vesztegetési ügyek száma stagnál, míg a szervezetszerûen, a hivatali, a közigazgatási és a gazdasági szféra szereplõinek érintettségét is felvetõ gazdasági, pénzügyi és vagyon elleni bûncselekményekhez kapcsolódó korrupciós ügyek száma és súlya nõ - ismertette.

Ismertetése szerint 2010-ben 481 regisztrált korrupciós bûncselekmény volt, míg 2013-ban 1105 jutott a hatóságok tudomására.

Polt Péter kitért arra, hogy az elmúlt öt évben évente átlagosan egymillió iktatott és elintézésre váró ügyet regisztráltak; a nyomozó hatóságoktól 110-123 ezer ügy érkezik évente, a befejezett ügyek felében történik vádemelés, a váderedményesség évek óta 96 százalék.

Az ügyész szerint nagy mértékben emelkedett a (gyorsított eljárással) bíróság elé állított vádlottak száma: 2009-ben még mintegy 6300, 2013-ban 11 400 volt ez a szám. A 2009 és 2013 közötti idõszakban évente 11-22 vádlottat sújtottak életfogytiglannal, a leggyakrabban határozott idejû szabadságvesztést szabtak ki a bíróságok - közölte.

Beszámolt arról is, hogy az új Btk. szerint meghatározott bûncselekmények miatt már a 12-14 évesek is büntethetõk. 2013-ban fél év alatt 18 ügyben tizenkilenc gyereket hallgattak ki gyanúsítottként - mondta.

A legfõbb ügyész a közérdekvédelmi tevékenységrõl azt mondta, a felhívások eredményessége 97-98 százalékos, azaz a súlyos törvénysértések kiküszöbölésére hívatott ügyészi eszköztár beváltotta a jogalkotói elvárásokat.

Az ügyészség 2009 és 2013 közötti tevékenységérõl szóló beszámolókról és az elfogadásukról szóló országgyûlési határozati javaslatok együttes általános vitájában Polt Péter felhívta arra a figyelmet, hogy az ügyészség tevékenységét meghatározta az 2012-ben hatályba lépett alaptörvény és az új ügyészségi, valamint az ügyészi jogállási törvény. Mint mondta, az alaptörvény szerint az ügyészség - bár nem önálló hatalmi ág - önálló alkotmányos intézmény, az igazságszolgáltatás közremûködõjeként elsõdlegesen a büntetõhatalom központi szereplõje.

Az elmúlt idõszakban történt fontos változások között említette, hogy megszûnt a legfõbb ügyész interpellálhatósága és a katonai ügyészségek integrálódtak az ügyészség szervezetébe.

Beszélt arról is, hogy az ügyészség számára biztosított költségvetési források takarékos gazdálkodás mellett elegendõnek bizonyultak a feladatok ellátáshoz. Az ügyészi feladatok növekedésével indokolta, hogy míg 2009-ben 3339, 2013-ban már 4771 volt az ügyészi szervezet engedélyezett létszáma.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!