2024. április 17. Szerda, Rudolf.
 
Inni kell, de mennyit?Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-12-15 11:03:02
Azt már sokan tudják, hogy az ajánlott, átlagos napi folyadékbevitel mennyisége 2 liter a felnõtt nõknek és 2,5 liter a férfiaknak, amely mennyiség italokból és ételekbõl egyaránt származhat.

Persze ez egyéntõl, környezeti hatásoktól például külsõ hõmérséklet és a fizikai aktivitás mértékétõl függõen változhat. Nem kell azonban elbizonytalanodni, mert a megfelelõ mennyiségû folyadékbevitelt viszonylag könnyû kontrollálni.

A nap folyamán nagyjából 8 pohár folyadék egyenletesen elosztott elfogyasztása jó támpont lehet. Ennél is biztosabb visszajelzést ad a vizelet színe és gyakorisága. Amennyiben a vizelet sötét sárga és koncentrált, akkor biztosan folyadékpótlásra van szükség, ha pedig átlátszó és vízszínû, akkor átmenetileg nem kell több folyadékot inni – olvasható az Európai Hidratációs Intézet közleményében.

A folyadékbevitel fõ forrása a tiszta víz, de sok más ital, mint a gyümölcslevek, tej, szénsavas üdítõk, kávé, tea, melyek víztartalma 85 százaléknál magasabb, szintén fontos folyadékforrások. A változatosság pedig serkentõleg hat a fogyasztásra.

Ez különösen az olyan veszélyeztetett csoportok számára bír különös jelentõséggel, amelyek érzékenyebbek a kiszáradásra, így például a gyermekek vagy az idõsek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!