2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Közeledik az adófeltöltés határidejeForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-12-15 11:30:27
Közeledik december 20-a, az adófeltöltési kötelezettség határideje - hívja fel a figyelmet a PwC hírlevelében.

A beszámolójukat a naptári év alapján készítõ vállalkozásoknak december 20-i hatállyal - 2014-ben december 22-én, hétfõn - kell az éves várható adó összegére kiegészíteniük a 2014-ben már megfizetett társasági- és iparûzésiadó-elõlegeket, innovációs járulékot, valamint a reklámadót és a szektorokra jellemzõ különadókat.

A társaságiadó-elõleget továbbra is azoknak a társaságoknak kell kiegészíteniük, feltölteniük, amelyeknek a tárgyévet megelõzõ adóévben az éves szinten számított nettó árbevételük meghaladta a 100 millió forintot. A társaságiadóelõleg-kiegészítés bevallását 2014-ben a 1401-es nyomtatványon kell benyújtani a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV). A különbözõ adónemek bevallását az eltérõ bevallási idõszak miatt nem lehet összevonni.

Az iparûzésiadóelõleg-kiegészítésrõl az elõzõ évhez hasonlóan 2014-ben is bevallást kell tenni az önkormányzati adóhatóság által rendszeresített nyomtatványon. A fõvárosi önkormányzat részére a 2014-40. számú bevalláson kell teljesíteni a feltöltési kötelezettséget. A több önkormányzati telephellyel rendelkezõ vállalatoknak minden önkormányzat felé külön-külön eleget kell tenniük e bevallási, illetve esetleges befizetési kötelezettségüknek. Az iparûzési adófeltöltési kötelezettséggel továbbra is a társaságiadóelõleg–kiegészítésre kötelezett vállalatoknak kell számolniuk.

A médiaszolgáltatást nyújtó társaságokat a 2014. augusztus 15-én életbe lépett reklámadóról szóló törvény alapján feltöltési kötelezettség terheli ennél az adónemnél is, december 20-i határidõvel. A médiaszolgáltatás igénybevevõinek a törvény szerinti bevallási kötelezettségen és a nyilatkozatok megfelelõ beszerzésén kívül más teendõjük ebben az idõszakban nincs.

Amennyiben a 2014. december 20-áig teljesített adóelõlegek, illetve a kiegészítõ feltöltés együttes összege nem éri el az adóévi várható adó 90 százalékát, a vállalkozásnak a befizetett elõleg és az adó 90 százalékának különbözete után 20 százalék mulasztási bírságot kell fizetnie már egynapos mulasztás esetén is - figyelmeztet a tanácsadó cég. Az adóhatóság azonban 2014. január 1-jétõl a feltöltési kötelezettség nem teljesítésének vizsgálata során figyelmen kívül hagyja az árfolyam-különbözetbõl származó eltérést.

A vállalkozásoknak az adóév végén, szintén december 20-i határidõvel a szektorokra jellemzõ különadó feltöltési kötelezettségük is keletkezik. Ezek közé tartozik többek között az energiaellátók jövedelemadója, a hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások járadéka, a távközlési adó és a távhõadó.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!