2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Devizahitelek – Elutasították az OTP Ingatlanlízing keresetét elsõfokonForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-12-17 09:02:30
Elutasította az OTP Ingatlanlízing Zrt. magyar állammal szemben indított devizahiteles keresetét a Fõvárosi Törvényszék pénteken elsõfokon.

A határozat szerint az ítélet ellen a kézbesítéstõl számított 8 napon belül lehet fellebbezni. A bíróság egyben kötelezte a felperes pénzintézetet, hogy 15 napon belül fizessen meg az alperesnek 635 ezer forint mérsékelt összegû perköltséget. Az elõadó bíró a pénteki ítélethirdetés során felidézte: a bíróság alkotmányossági aggályokat észlelt a perben alkalmazandó devizahiteles törvénnyel kapcsolatban, ezért szeptemberben Alkotmánybírósághoz (Ab) fordult. Az Ab szerint azonban nem ütközik az alaptörvénybe a jogszabály, így került vissza elsõ fokra az OTP Ingatlanlízing keresete.

A bíróság a felperes pénzintézet keresetét elutasította, mert bizonyos szerzõdéses kikötések nem tartoznak a törvény hatálya alá, vagy nem feleltek meg a törvényben rögzített elveknek.

A bíróság szerint felmerülnek aggályok a devizahiteles törvénynek az uniós joggal való harmonizálásával kapcsolatban. Ennek kapcsán szükséges lehet bizonyos uniós jogi normák - mint a 93/13-as EGK irányelv - értelmezése - mondta a bíró.

Hozzátette: a törvényszék álláspontja szerint az Európai Unió Bíróságához való fordulás elõtt szükséges bevárni az Ab határozatát arról, hogy a magyar állam milyen minõségében alanya ennek a pernek. Ezután lesznek a magasabb szintû bírói fórumok abban a helyzetben, hogy döntsenek az Európai Bírósághoz fordulás kérdésében. Hozzátette: az elõzetes döntéshozatali eljárást akár az elsõfokú bíróság is kezdeményezheti.

A határozathirdetés után a felperes jogi képvieslõje az MTI érdeklõdésére elmondta, hogy tervezik a fellebbezést az ügyben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!