2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Szóban is lehet tájékoztatást adni a nem elõrecsomagolt élelmiszerek allergén összetevõirõlForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-12-21 17:00:44
Szóban is lehet tájékoztatni a fogyasztókat a nem elõrecsomagolt élelmiszerek esetében arról, hogy tartalmaznak-e allergiát vagy intoleranciát okozó anyagokat és termékeket - tartalmazza a Magyar Közlöny szerdai számában az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásról megjelent földmûvelésügyi miniszteri rendelet.

A tájékoztatási kötelezettség a végsõ fogyasztóknak szánt élelmiszerekre vonatkozik, ideértve a vendéglátás és közétkeztetés keretében forgalomba hozott élelmiszereket is. A rendelet nem vonatkozik az élelmiszer automatákban és az automatizált értékesítõ helyeken eladásra kínált, nem elõrecsomagolt élelmiszerekre.

A jogszabály szerint a vásárlást megelõzõen tájékoztatni kell a végsõ fogyasztót az allergiát vagy intoleranciát okozó anyagok és termékek késztermékben való jelenlétérõl. A tájékoztatást jól látható módon, fizikai vagy elektronikus hordozón az adott nem elõrecsomagolt élelmiszer eladási helyén kell feltüntetni.

Szóban is megadható a tájékoztatás az allergiát vagy intoleranciát okozó anyagokról és termékekrõl, amennyiben folyamatosan jelen van a tájékoztatásért felelõs személy, a fogyasztó - kérésére - a tájékoztatást haladéktalanul megkapja az élelmiszer átadásának helyén a vásárlást megelõzõen, és a szóbeli tájékoztatás a létesítményben elérhetõ írásos dokumentumon alapul. Szóbeli tájékoztatás esetén az élelmiszer eladási helyén jól látható módon fel kell tüntetni, hogy kérhetõ az információ.

A rendelet szerint 2015. április 1-tõl ezen kívül a nem elõrecsomagolt élelmiszer nevét és egyéb, uniós rendeletekben elõírt kiegészítõ információkat is jól látható módon fel kell tüntetni az eladás helyén.

Az allergiát vagy intoleranciát okozó anyagokról szóló tájékoztatás nem kötelezõ, amennyiben az élelmiszer megnevezése egyértelmûen utal az érintett allergiát vagy intoleranciát okozó anyag vagy termék nevére, vagy az élelmiszer-vállalkozó a fogyasztóval történt elõzetes egyeztetés alapján személyre szabottan biztosít olyan élelmiszert a fogyasztó számára, amely nem tartalmaz ilyen anyagokat.

Arról is rendelkezik a jogszabály, hogy - egyebek között a mezõgazdasági termények és a nem elõrecsomagolt élelmiszerek kivételével - élelmiszer kizárólag tételazonosító jelöléssel ellátva hozható forgalomba.

December 13-tól szigorodtak az élelmiszerek jelölésének törvényi elõírásai, ekkor lépett hatályba az átmeneti idõszakot követõen a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló, közvetlenül alkalmazandó uniós rendelet.

A rendelet szerint a kötelezõen elõírt információkat - mint a megnevezés, összetevõk, nettó mennyiség, szavatossági idõ - jól látható helyen, egyértelmûen, az elõrecsomagolt élelmiszerek esetén közvetlenül a csomagoláson vagy az arra rögzített címkén kell feltüntetni, a betûméret magassága pedig nem lehet kisebb 1,2 milliméternél.

A nem elõrecsomagolt élelmiszerek esetében az uniós jogszabály nem határoz meg szabályt az allergén információk tájékoztatási módjára, a tagállamok nemzeti rendelkezésben írhatják elõ, hogy milyen eszközök segítségével és milyen formában kell közölni azokat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!