2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Tájházat és közösségi teret avattakForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-12-21 17:34:59
Közösségi térként használhatják, illetve otthont ad a Szélrózsa Hagyományõrzõ Egyesület táncosainak is.

Pár hónap alatt teljesen megújult Kállay László egykori lakóháza, melyet a földbirtokos 113 éve örökösök híján és jótékonyságból jelentõs föld és ingatlanvagyonával együtt a községnek ajándékozott.

Az 1901-ben elhunyt Kállay László végakaratának megfelelõen vagyonából a XX. század elején alapítvány, kisdedóvoda és menház létesült a településen. Lakóháza évtizedekig kisdedóvóként a község kisgyermekeit szolgálta, majd 1948 után lakásokat, szükség tantermet és raktárt alakítottak ki belõle. Évtizedek múltával a ház elhanyagolttá vált, állapota leromlott, sokan már lebontását fontolgatták.

Az épület megmentésére a nagyközségi Önkormányzat és a Szélrózsa Hagyományõrzõ Egyesület a helyi civil szervezetek támogatásával összefogott és a térségi LEADER pályázat támogatásával tájházat és közösségi teret alakított ki az egykori lakóházból. A nagyközség civil szervezetei a november 29-ei avató ünnepségen Bodó Sándor országgyûlési képviselõ jelenlétében vették birtokba a megújult épületet, amelyet közösségi térként használhatnak, illetve otthont ad a Szélrózsa Hagyományõrzõ Egyesület táncosainak és tájházként 2015 tavaszától az egykori kuriális nemesi község korábban összegyûjtött írásos és tárgyi emlékeinek. A házavatón a Szélrózsa Hagyományõrzõ Egyesület, a Szeredás Népzenei Együttes,a Sárándi Férfi Dalárda és Dánielfy Zsolt színmûvész a Kárpátokon megfújták a trombitát címû táncos, zenés, irodalmi emlékmûsorával tisztelgett az elsõ világháború áldozatainak emléke elõtt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!