2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Kevesebb a fogyasztóvédelmi szabálysértés a karácsonyi vásárokonForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-12-21 17:42:59
Az idei karácsonyi vásárokon végzett ellenõrzések 38 százalékánál találtak szabálysértést a fogyasztóvédelmi ellenõrök, egy évvel korábban az az arány még 42 százalék volt - számolt be a javuló tendenciáról Koszorús László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fogyasztóvédelemért felelõs helyettes államtitkára szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

November utolsó hetétõl szerdáig a fogyasztóvédelmi hatóság, valamint a megyei kormányhivatalok fogyasztóvédelmi ellenõrei 628 ellenõrzést végeztek, ezek közül 241 esetben találtak valamilyen hiányosságot - ismertette az adatokat Fülöp Zsuzsanna, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivõje.

Az ellenõrök 584 próbavásárlást végeztek, elsõsorban nagy áruházak élelmiszer üzleteiben. Bírságot is többnyire csak a nagyobb boltokban szabtak ki, a kisebb üzleteket a szabályos mûködésre kötelezték, illetve figyelmeztették - mondta a szóvivõ.

Az ellenõrzés kiterjedt a játékboltokra, az elektronikai üzletekre, a fenyõfaárusokra és a piacokra is. A leggyakoribb probléma az egységárak feltüntetésének elmaradása volt, márpedig a fogyasztók ezzel tudják összehasonlítani az egymást helyettesítõ termékeket - emelte ki Fülöp Zsuzsanna.

Elmondta, több esetben elõfordult az is, hogy az akciós árat a pénztár nem érvényesítette. A feltárt többletfizetés összesen 15 ezer forintot tett ki, egy-egy esetre alig 200 forint jutott.
A fenyõfaárusok 10 százalékánál találtak hiányosságot - ismertette a szóvivõ. Elmondása szerint vagy az ár feltüntetése, vagy a hiteles mérõeszköz hiányzott.

Ahogy minden karácsony elõtt, most is ellenõrizték a fényfüzéreket. A hatóság laboratóriumába 32 mintát szállítottak be, ezekbõl 26-ot már megvizsgáltak, amelyek közül 22 nem felelt meg az elõírásoknak. A rossz minõségû termékeket a piacokon alkalmai árusok, illetve távol-keleti áruházak hozzák forgalomba - hangzott el.

Fülöp Zsuzsanna jelezte, hogy az ellenõrzések egészen karácsonyig folytatódnak. A két ünnep között a szavatossági jogok érvényesülését, illetve a webáruházak elleni panaszokat fogják vizsgálni. Szilveszter elõtt a pirotechnikai eszközöket ellenõrzik.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!