2024. június 20. Csütörtök, Rafael.
 
MNB: nem változnak a forint címleteiForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-12-25 10:50:22
Nem tervez változtatást a forintcímletekben a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

"A jegybanki készpénzforgalmi elemzések szerint a jelenlegi bankjegy- és érmecímletek megfelelõen betöltik a forgalomban való szerepüket, így középtávon nem indokolt a szerkezetükbe történõ beavatkozás" - közölte az MNB kedden az MTI kérdésére.

A jegybank pénzkibocsátási feladatai között nem szerepel a jelenlegi forint címletstruktúrában történõ változtatás. A készpénzes feladatait érintõen a jegybank 2018-ig a forgalomban lévõ bankjegyek megújítására koncentrál - teszik hozzá.

Az MTI azután kereste meg a jegybankot, hogy a Napi Gazdaság címû lap keddi számában azt írta: az MNB-nél belsõ egyeztetéseken fölmerült, hogy három éven belül kivezetnék az ötforintos pénzérméket, és az ötszáz forintos bankjegyet fémpénz váltaná föl. Az ötforintos megszüntetése melletti fõ érv a lap szerint, hogy legyártása többe kerül, mint a névértéke. Az ötszáz forintos bankjegy "pénzérmésítése" mellett szól, hogy gyorsan amortizálódik, és majdnem annyiba kerül az elõállítása, mint egy pénzérméé - írta a Napi Gazdaság.

Az MNB korábban bejelentette: 2018-ig megújítja a jelenlegi bankjegysorozat címleteit, ennek elsõ eleme a megújított tízezer forintos, amely december 1-jén jelent meg a készpénzforgalomban.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!